Több mint háromszázötvenezer lejt adományoztak a tűzkárosultak megsegítésére

Három hónap telt el a csíksomlyói tűzvész óta, amely idő alatt a károsultak megsegítésére példátlan összefogásnak lehettünk tanúi. Csíkszereda és a környék lakossága, köz- és magánintézményei azonnal léptek és ellátták a legszükségesebbekkel a bajbajutottakat, a támogatásba majd bekapcsolódtak a távolabbi vidékeken élők is, az anyaországból és külföldről is érkezett segítség.

A sportcsarnokban elszállásoltakkal a támogatói munka a mai napig is zajlik, az önkormányzat segédletével néhány lelkes önkéntes mellett többnyire a Gyulafehérvári Caritas és a Máltai Szeretetszolgálat felváltva teljesíti ezt a szolgálatot.

A magánszemélyektől, vállalkozásoktól, jótékonysági eseményekről, templomi adakozásból érkező pénzbeli adományok összegyűjtésére a Gyulafehérvári Caritast bízták meg a helyi kezdeményezők. Összesen 351 516,42 lej gyűlt össze a károsultak javára, amelynek jelentős részét, azaz 265 985,87 lejt a Gyulafehérvári Főegyházmegye templomaiban adakozták dr. Kovács Gergely érsek felhívására. Ezen kívül természetbeni adományok is érkeztek: 78 573 lej értékben élelmiszer, 9 867 lej értékben ruhanemű, amelyet a károsultak meg is kaptak.

Mindamellett, hogy élelmiszerek, egyszerhasználatos eszközök, egészségügyi védőfelszerelések, tisztító- és tisztálkodási szerek is kerültek felajánlásra, szükség volt ezeknek a pótlására, vásárlására. A pénzadományok nagy részét, 248 866 lejt a bajbajutottak ellátására, élelmezésére fordította a Caritas. Míg az elején 260-290 személyt étkeztettek a sportcsarnokban, a károsultak egy részének a visszaköltözése után 130-115 személy számára készítettek és főztek a Jakab Antal Ház konyhájában reggelit, ebédet és vacsorát rendszeresen.

A fennmaradó 102 650,42 lejt a sportcsarnokban elszállásolt családoknak nyújtott szociális, oktatási és foglalkoztatási tevékenységekre fordítja a továbbiakban a szervezet.

Nagylelkű adományaikat ezúton köszönjük mindenkinek!

Cikkeink, tudósításaink a helyzetről:
Adományok a tűzvész károsultjainak – Csíkszereda (adományozói oldal) >>>
A romák jövője nem lehet tabu (helyzetkép segítő szakmájú munkatársainktól) >>>
Székelyföld közel ötven roma telepe kerülhet címlapra (rövid interjú Ludescher László ágazati igazgatóval) >>>
A gyermekeiknek, gyermekeinknek kell esélyt adjunk (interjú Péter György ágazati igazgatóval) >>>
Magyar belügyminisztériumi segítség a csíksomlyói tűzkárosultak részére >>>
Hamuban sült álmok – önkéntesünk tapasztalatai a tűzkárosultakkal eltöltött idő során >>>
Új időszámítás a tűzkárosultak életében >>>
Ebben a dalban van egy gitár…>>>
Többen is munkába álltak az Erőss Zsolt Aréna ideiglenes lakói közül (Iszlai Katalin, Székelyhon) >>>
Fényképek >>>