Több száz család otthonába jutott ajándék

A novemberi Egymillió csillag a szegényekért szolidaritási akció során begyűlt adományokból több mint 450 család ünnepét tette boldogabbá a Gyulafehérvári Caritas

November 13-án Románia 21 városában egy időben gyúltak fel a szolidaritás lángjai. Az Egymillió csillag a szegényekért mottójú akció keretében a romániai Caritas-szervezetek mécsesekkel világítottak meg egy-egy közteret, minden egyes meggyújtott gyertya jelképes sorsvállalás egy nélkülözővel.
A Gyulafehérvári Caritas a központi régió nyolc városában (Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson, Gyulafehérváron, Kézdivásárhelyen, Marosvásárhelyen, Petrozsényban, Sepsiszentgyörgyön és Székelyudvarhelyen) szervezte meg az akciót. A mécsesekért felajánlott adományokból (20.067,90 lej) a karácsonyi ünnepek előtt összesen 458 élelmiszercsomagot állítottak össze a Caritas önkéntesei és vitték el őket személyesen a hátrányos helyzetű családoknak és időseknek.
„Marosvásárhelyen 4390 lejt adományoztak a vásárhelyiek, ebből az összegből 120 élelmiszercsomagot állítottak össze az önkéntesek, vagyis 120 marosvásárhelyi, marosszentgyörgyi, búzásbesenyői és Kis-Küküllő menti, rossz anyagi helyzetben lévő család, magára maradott idős karácsonyát tette szebbé a Caritas. Az ünnep előtti hetekben fehér kötényes önkéntesek és piros kabátos munkatársak látogatták meg a rászorulókat, meleget lopva ezáltal a hólepte, hűvös tájban a szívekbe. Sokukat meglepetésszerűen érte a látogatás, de mindenhol jól jött az adakozó vásárhelyiek ajándéka így öltve konkrét formát a novemberi együttérzés” – foglalta össze Molnár József a marosvásárhelyi akciót.
Hasonlóképpen szervezték meg a többi helyszínen is a csomagok kiosztását. Csíkszeredában 125, Gyergyószentmiklóson 27, Gyulafehérváron 45, Kézdivásárhelyen 35, Petrozsényban 56, Székelyudvarhelyen 68, Sepsiszentgyörgyön pedig 50 csomagot állítottak össze.
„November 13-án 2103 lejt adományoztak a sepsiszentgyörgyiek is a Mikó szobor előtti téren, amelyből 50 csomagot sikerült összeállítani és karácsony előtt kivinni. Tudjuk, hogy ez kevés, hiszen hosszan jártuk azokat a helyeket, ahol már a környezetről és az épületekről is lerí a nincstelenség, hátha még bennebb lépünk az otthonokba. Így értünk a rendezett, szép házakkal teli Nagy György utcába, ahol a szép sortól elüt az Andrei család szegényes külsejű házikója. Férjének keresetéből nyolc gyermekét nevelő anya tudott arról, hogy a Caritas csomagokat oszt, de nem remélte, hogy hozzájuk is jut belőle, kérni pedig szégyellte. Szép szőke buksi fejek, csillogó szempárok kutatták a keresztes-szeretetlángos Caritas-jelvénnyel ellátott nejlonzacskót, vajon mi található benne számukra? Elmondták, hogy iskolába menet minden reggel betérnek keresztanyjukhoz, ahol megreggeliznek” – emelte ki egy sepsiszentgyörgyi család esetét Kovács Hajnalka.
Tóth Orsolya a gyergyószentmiklósi akcióban aktív szerepet vállaló önkéntesek benyomásait foglalta össze: „A 27 csomagot 3 napon keresztül osztottuk ki. Voltak személyek, akik nagyon meglepődtek, voltak, akik teljesen természetesnek vették. Volt olyan ház, ahol 5 gyerek volt, és kimondhatatlanul tisztelettudóak és aranyosak voltak. Láttunk nyomort, láttunk szemet könnybe lábasztó lakásokat és láttunk orrot facsaró, kis kuckót is, amely nemcsak a szegénységről árulkodott, hanem az igénytelenségről és a lélek, test teljes igényelnyomásáról, amely ebben az esetben a túlélést jelentette. A látottak mély nyomot hagytak bennem, érdekes és összeférhetetlen elméleteket és sztereotípiákat döntöttek romba. Az élmény viszont pontosan annyira volt sokkoló, mint amennyire lélekébresztő is. Emészteni kell ezt az élményt, mely épít és helyre teszi a világról alkotott képet, ami amúgy is mindig alakul kisebb-nagyobb sérelmek, fájdalmas pillanatok és nagy ahák által.”
Az egyik önkéntes vallotta: „Megható volt látni az emberek szemében az örömet, a hálát és a meghatódottságot. Számomra ez igazi öröm volt, úgy érzem, ez a hála jelentette munkánk gyümölcsét. Remélem, sikerült valamit elvinnünk a karácsony szeretetéből és szelleméből ezeknek az embereknek.”