Többen is munkába álltak az Erőss Zsolt Aréna ideiglenes lakói közül

Iszlai Katalin cikke, Székelyhon 2021. április 26.

A kezdeti 252 helyett már csak 122 tűzkárosult tartózkodik a csíkszeredai Erőss Zsolt Arénában, akik egy előre meghatározott program szerint élik mindennapjaikat. A Gyulafehérvári Caritas és a Máltai Szeretetszolgálat számos olyan tevékenységet szervez számukra, amely segítségükre válik az iskolában, a munkaerőpiacon és a családon belül egyaránt.

A tűzkárosultak egy része, pontosabban 122 személy a január 7-ei csíksomlyói tűzeset óta az Erőss Zsolt Arénában él, ezidő alatt pedig jelentős fejlődésen mentek keresztül. Egyesek munkába álltak, mások megtanultak írni, olvasni, a fejlesztő tevékenységek pedig továbbra is folytatódnak.
Többen munkába álltak
Mint Sógor Enikő csíkszeredai alpolgármestertől megtudtuk, a sportcsarnokban egy előre meghatározott program szerint folynak a tevékenységek, ezeket általában az étkezésekhez igazítják. Az ebédet az önkormányzat biztosítja az ún. szegénykonyha programon keresztül, a reggelit és a vacsorát pedig adományokból oldják meg. Két segélyszervezet, a Gyulafehérvári Caritas és a Máltai Szeretetszolgálat számos tevékenységet szervez a károsultak számára, vannak állandó programok és olyanok is, amelyeket hetente 1-2 alkalommal tartanak. Hozzátette: lassan elindítják azt a folyamatot is, amely a költözés utáni időkre készíti fel őket, az új lakhelyeiken ugyanis majd elvárják tőlük, hogy rendezettebben éljenek, mint korábban. Az alpolgármester szerint folyamatosan dolgoznak azon is, hogy felkészítsék őket a munkavállalásra. Négy személyt alkalmaztak már a megyei útügynél, hatan pedig az Eco-Csík Kft. hulladékgazdálkodási cégnél helyezkedtek el, ahová további négy személy alkalmazása is folyamatban van. Emellett több mint negyvenen Németországban vállalnának munkát. A második esély programban továbbá ősztől 19-en szeretnének továbbtanulni, és szintén 19-en tanulnak jelenleg írni és olvasni.
Állandó tevékenységek
Hompoth Hanna, a Caritas csíki területi koordinátora bővebben is ismertette megkeresésünkre a sportcsarnokban lakók programját és azokat a tevékenységeket, amelyeket szerveznek számukra. Mint részletezte, reggel nyolc órakor van jelenleg a reggeli a vakáció miatt, de egyébként ebben az időpontban már az aréna előterében vannak útra készen a kisebb gyerekek, várják az iskolabuszt, a nagyobbak pedig fél nyolckor gyalogosan indulnak el a tanintézmények felé. Minden hétköznap 10 és 13 óra között tanodát tartanak azoknak a gyerekeknek, akik nem járnak iskolába, ezek során olyan fejlesztő tevékenységeken vesznek részt, amelyek felkészítik őket az iskolás évekre. Kettő és három óra között van az ebéd, ilyenkor a nagyobb gyerekek is visszatérnek a tanintézményekből, számukra 17 óráig segítséget nyújtanak a házi feladatok megoldásában.
Naponta változó programok

Az állandó programok mellett ugyanakkor a hét minden napján különböző egyéb tevékenységeket is tartanak. Hétfő délelőttönként például a felnőtt nők számára egy kézműves, varrodai programot szerveznek. Keddenként napközben a Caritas Sepsiszentgyörgyről érkező kollégái az úgynevezett Superar tevékenységet hozzák el az arénába, amely egy különleges, zenepedagógiai módszert takar. Délután aztán ismét egy kézműves programot tartanak. Szerda délelőtt az édesanyák és a kisgyerekek mondókázós tevékenységen vesznek részt, szerdán és pénteken délután pedig a román nyelv elsajátításában segítenek a lakóknak. Csütörtökön egy korai nevelő tevékenység szerepel a programban a kisgyerekek és anyukák számára, délután pedig egy nőklubban különböző nőket érintő témákat beszél át az asszonyokkal egy családsegítő szakember. Ezzel párhuzamosan folyik az alfabetizációs program, amelyen írni és olvasni tanítják az érdeklődőket. Péntekenként pályaorientációs programokat tartanak számukra. Emellett a takarítás is rájuk hárul, egy előre elkészített beosztás alapján biztosítják a károsultak a tisztaságot a sportcsarnokban. A Caritasnak egyébként három állandó kollégája van folyamatosan jelen az arénában, az ő munkájukat számos önkéntes segíti. Emellett a Máltai Szeretetszolgálat is szerepet vállal a programokban, minden második héten ők biztosítják a tanodai tevékenységet.

További kapcsolódó cikkek, tudósítások a honlapon:
Adományok a tűzvész károsultjainak – Csíkszereda (adományozói oldal) >>>
A romák jövője nem lehet tabu (helyzetkép segítő szakmájú munkatársainktól) >>>
Székelyföld közel ötven roma telepe kerülhet címlapra (rövid interjú Ludescher László ágazati igazgatóval) >>>
A gyermekeiknek, gyermekeinknek kell esélyt adjunk (interjú Péter György ágazati igazgatóval) >>>
Magyar belügyminisztériumi segítség a csíksomlyói tűzkárosultak részére >>>
Hamuban sült álmok – önkéntesünk tapasztalatai a tűzkárosultakkal eltöltött idő során >>>
Új időszámítás a tűzkárosultak életében >>>
Több mint háromszázötvenezer lejt adományoztak a tűzkárosultak megsegítésére >>>
Ebben a dalban van egy gitár…>>>
Fényképek >>>