„Tömegben jobb íze van mindennek”

Ma már jártak itt magik előtt” – fogad kedvesen Erzsike néni Szépvízen, aki mindig örvend, ha vendég érkezik a házhoz. Mosolyogva mesél életéről, habár nem volt könnyű.

Édesapját nem ismerhette meg, kétéves volt mikor elvesztette. „Elvégeztem az öt osztályt, nyárba legtöbbet itthon voltam, édesanyámnak segítettem, normázni, hogy a napok legyenek meg. S akkor télen nem volt mit csinálni, el kellett menni.” Így került Erzsike néni román vidékekre szolgálni, ahol gyerekekre vigyázott, és a háztartásban segédkezett. Akkoriban „a leánnak szolgálni kellett, s a legénnek katona kellett legyen – akkor más volt minden.” Majd a Szépvízen működő pékségben kezdett dolgozni, takarított, és árusította a friss és ropogós kiflit, kenyeret. „Nehéz idők voltak akkor, a kilencvenes évek elejin megszűnt a pékség, akkor már nem is igen volt olyan munkahely, hogy elmenni valamerre, gazdálkodtunk, ugye a földeket akkor visszaadták. De hát nem panaszkodunk, mert tudtunk hála Istennek tehenet tartani, s háztól elhordták mind a tejet, árába, nyolc kuncsaftom volt. Húztuk, ahogy lehetett.”

Pontosan emlékszik a dátumra, amikor legelőször kapott házhoz meleg ebédet, amely a Jakab Antal Ház konyháján készült rajta kívül még több száz rászoruló idős számára. „Most 18-án lenne egy éve, hogy kapjuk az ebédet. Jó volt, meg voltunk elégedve. Ha hozzák, továbbra is szívesen elfogadjuk.” A főtt étel fontosságáról is szó esik, aminek Erzsike néni a mai napig jelentős szerepet tulajdonít.  Állítása szerint az egészség megőrzéséhez fontos a leves, hiszen „a gyomornak nem mindegy, hogy száraz étel rágja.”

Erzsike néninek a rizses hús s a paszulyleves ízlett a legjobban, „tömegbe mindenféle finomabb, tömegbe jobb íze van mindennek, mintha csak egy kicsi lábossal megfőzne az ember. S az sem mindegy, milyen lelkülettel főzik azt.” Szeretettel, jó kedvvel és jóindulattal készül minden egyes fogás a konyhán, amely érződik az ételek ízén. Finom ételek, igaz „megettünk mindenfélit, nem válogattunk. Csak az válogat, csak az nem eszi meg, aki nem volt katona s idegen kenyeret nem evett.”

György Mária Angéla

Ha szeretné támogatni Meleg ebédet időseknek elnevezésű programunkat, ITT megteheti!