További fejlesztések a Jakab Antal Házban

Folytatódnak a közelmúltban megkezdett felújítási munkálatok a csíksomlyói Jakab Antal Házban. Nemrég számos felújításra került sor az épületben, azonban a fejlesztések sora még nem ért véget, a beruházások listája folytatódik.

A 2016-2017-es időszakra tervezett földszinti szobák akadálymentesítése zajlik, ezek a munkálatok magukba foglalják a fürdőszobáknak a fogyatékkal élő személyek számára való kialakítását, a nyílászárók, víz- és villanyvezetékek teljes cseréjét, nemcsak ezen a szinten, hanem a vendéglő konyhájában is. A következőkben ugyanezeken a helyszíneken a padló új burkolatot, a falak új színt kapnak.

A tavaly év végétől már sikerült kicserélni az épület első szárnyának ablakait és a nyílászáróit, azóta a vendégek új bejárati ajtókon közlekedhetnek. Mindezek mellett megoldódott a gázzal való fűtés mellett – amelynek nemrégiben felszerelték az automata vezérlését – egy alternatív fűtési megoldás kialakítása is. A június során zajló Önkéntes tábor ideje alatt a Jakab Antal Ház területén is dolgoztak a résztvevő önkéntesek: sikerült kicserélni a járólapokat, szobák meszelésére, a kert és kerítés javítására és újrafestésére, valamint az udvaron található játszótér elemeinek feljavítására is sor került.

A jövőbeni tervek közt szerepel az épület újrameszelése, valamint a padlózat kicserélése. Az energiatakarékosság szempontjából fontos az épület szálló részének hőszigetelése, illetve az összes nyílászáró cseréje.

A Gyulafehérvári Caritas által működtetett csíksomlyói Jakab Antal Ház szállást és étkezést kínál zarándokoknak és csoportoknak, képzések, konferenciák, találkozók szervezésének biztosít helyet felszerelt konferenciatermekkel, 2016-tól megújult arculattal várja vendégeit.

(Bedő Krisztina)