Tudjál többet, légy jobb

Az április első hetében zajló non-formális programsorozat célja olyan változatos tevékenységekbe bevonni a kisiskolásokat, diákokat és tanítóikat, tanáraikat, amelyek során kamatoztathatják különböző területeken megmutatkozó tehetségüket.

A Caritas munkatársai idén is részt vállaltak ezen programok megszervezésében és megvalósításában. A gyerekek és oktatóik kérése alapján összeállított színes programkínálattal (kis előadások, élő könyvtár, kisfilmek, kibeszélő talk show, tematikus plakátkészítés, csoportmunkák, fiatalos önismereti és fejlesztő játékok, pszichológus előadó, szenvedélybetegségükből kigyógyult meghívottak, stb.) készült az Iskola másként, azaz tudjál többet, légy jobb programsorozatra.

Maros megyében öt különböző településre jutott el a szociális munkásokból, szociálpedagógusokból, pszichológusokból és gyógypedagógusokból álló szakmai csapat és önkénteseik. Érdekesség, hogy a búzásbesenyői program során,  a családsegítős csapat munkaközössége mellett a Caritas ügyviteli osztálya is bekapcsolódott, azaz önkéntesként szerepet vállaltak a program megvalósításában.

Csíkszeredában első alkalommal szerveztek csak fiataloknak szóló programsorozatot, mely nagy sikernek örvendett, hiszen változatos tematikát és érdekes játékokat tartalmazó programmal várták az érdeklődő csoportokat. A nyílt nap központi témája és egyik célja volt felhívni a figyelmet a függőségek veszélyeire, hogy megelőzzék annak kialakulását.

A sepsiszentgyörgyi önkéntes- és családsegítő program munkatársai is szorgosan tevékenykedtek, a játékos, oktató és fejlesztő célú tevékenységek elsősorban a szolidaritás témakörét boncolgatták. Központi téma volt a rászorulók helyzete, a hozzájuk való helyes viszonyulás.

A székelyudvarhelyi önkéntesek két iskolában szerveztek foglalkozást, mely célja a szociális érzékenyítés, figyeljünk másokra is, ne csak magunkra gondolat megerősítése volt. Olyan témák kerültek feldolgozásra, amelyek a mindennapjainkban jelen vannak, de sokszor nem veszünk tudomást róluk.