Tudod, minek a színe a lila? A reményé, a koraszülötteké

Tudod, minek a színe a lila? – A reményé, a koraszülötteké….
Figyeljünk rájuk!

Az anyaméh jelenti a biztonságot nyújtó otthont, mintegy átmeneti lakhelyet biztosítva pici lakójának. Alapesetben kilenc hónapig tart a pocakban töltött idő, de előfordul, hogy ez a pici lakó hamarabb kilép a nagyvilágba. Ez bárkivel előfordulhat a legnagyobb óvatosság ellenére is, bármelyik nővel, aki vállalja ezt a nagyon szép, de kihívásokkal teli feladatot, az anyaságot.

A koraszülöttek szimbóluma a lila szín, ami jelképezi a reményt, hitet, bátorítást, együttérzést. A koraszülöttek világnapján lilába borulnak a világ híresebb középületei, a figyelmet a legkisebb, legtörékenyebb életekre irányítva. Ebben az évben Székelyudvarhelyen a Városi Könyvtár öltözött be lilába, kifejezve szolidaritását az apró csöppségek felé.

 

Már hatodik éve, hogy hagyományosan egy heten át tartó rendezvényt szerveztünk Székelyudvarhelyen, Gyergyószentmiklóson, Csíkszeredában és Marosvásárhelyen. Most is célunk volt a közösség érzékenyítése, a koraszülöttség jelenségéhez való hozzáállás megváltoztatása, a tévhitek eloszlatása, a koraszülött kisgyerekes családok felkarolása, megünneplése.

Mindegyik helyszínen a Pici baba, nagy lépés… fényképkiállítást, 40 korababa fotóit tekinthették meg az érdeklődők.

      

A Cseperedő program foglalkozásaira becsempésztük a lila színt, mind öltözékben, mind dekorációban, ezzel is tiszteletet mutatva a koraszülött gyerekek és az őket nevelő családok felé.

Fontosnak tartottuk a tisztelgést, a jelképes köszönetmondást az első „őrangyalok” – orvosok, ápolók – felé, ezért választottuk az érzékenyítő bannerek helyének a székelyudvarhelyi és gyergyószentmiklósi Városi Kórházat, illetve a gyergyószentmiklósi Borosnyai klinika kapuját.

   

Egy ilyen csöppség életben tartása nagy és áldozatos munka az orvosok, egészségügyi szakemberek részéről. Azt is lényegesnek tartjuk, hogy csak összefogva – szülő, egészségügyi és fejlesztő/egyéb szükséges szakember és mindenki a saját részét végezve – tudjuk több lehetőséghez segíteni ezen kisgyerekeket.

Gyergyószentmiklóson a mozgásfejlődés és beszédfejlődés koraszülött és időre született kisgyermekeknél témakörökben beszélgetésekre hívtuk az érdeklődőket, érintve a forgás, kúszás, mászás, járás fejlődését, lábdeformitások, megkésett beszédfejlődés, beszédindítás, beszédjavítás kérdéskörét, mit tehetnek a szülők, mikor forduljanak szakemberhez.

A szülőszoba és újszülött osztály meglátogatása a várandós kismamáknak és a babát tervezőknek igyekezett ismereteket szolgáltatni arról, hogy mi is történik a kisbaba első pár órájában, és eligazítani az érdeklődőket arról, hogy milyen eljárások, protokollok vannak.  Dr. Fehér Dálya Emőke többször kihangsúlyozta, hogy a szülő bátran kérjen információt, ha összezavarodik és nem érti, mi történik vele és a kisbabájával. Megtörténhet, hogy a személyzet épp azzal van elfoglalva, hogy a megfelelő ellátást biztosítsa, és csak később jut arra idő, hogy elmagyarázzák a történteket, választ tudjanak adni a kérdésekre.

A program inkubátorsimogató részénél számunkra is meglepetést hozott a 9 éves Alexandra, aki 26 hétre született és kíváncsian jött el édesanyjával megnézni, hol töltötte élete első időszakát.

 

Székelyudvarhelyen hagyományszerűen családi napot szerveztünk, a központot csicsergő gyerekhangok, vidám beszélgetések töltötte be. A kisebb gyerekeket mászópálya, ügyességi játékok és kézműveskedés várta, míg a szülőknek lehetőségük volt egy kávé, tea mellett elbeszélgetni sorstársaikkal. Lehetőségük volt családi fotózkodásra és megnézhettek egy elragadó rövid animációs videót is.

Az est egyik fénypontjának számított az a meglepetés, amit Vetési Nándor, az udvarhelyi regionális koordinátor kollegánk közel fél órás interaktív műsorával nyújtott. Gitárral a kézben, zenepedagógusi mosolyával a gyerekek elé állt, és többek közt Kányádi Sándor megzenésített verseivel, Gryllus Vilmos-dalokkal színezte ki az apróságok, valamint a szülők ünnepét.

  

A szülők többszörösen hálájukat és köszönetüket fejezték ki a szervező csapatnak, amiért minden évben megszervezik ezt a napot, figyelemmel kísérik a kisgyerekük életét és amiért támogatást és bátorítást kaptak és kapnak a központ munkatársaitól.

Udvarhelyen a Korán érkeztem… fotókiállítással érzékenyítettük a közösséget, melyeken a gyerekek koraszülött-kori fényképüket tartják a kézben. A gyerekek nagyon lelkesen készültek a fotózásokra, valamint a kiállítás megnyitóján is büszkélkedtek szüleiknek a róluk készült képekkel. A kiállítás november végéig megtekinthető minden érdeklődő számára a Városháza melletti Harmónia Cukrászdában.

 

A koraszülöttek napja mindenkinek szól – ez volt az üzenete Gyergyószentmiklóson a Szent István templomban tartott vasárnapi szentmisének is. Hálát adhatunk gyermekeinkért, azért, hogy ott lehet közöttünk az a csöppként született lény, és hogy általa oly sok mindent megtanulhatunk az Isteni jóságról és gondviselésről.

Támogatók: Székelyudvarhely Önkormányzata, Gyergyószentmiklós Önkormányzata

 

A Korai Nevelő és Fogyatékkal Élőket Támogató Program munkatársainak a beszámolója alapján – Pápay Kinga, Kassay Noémi, Opra Orsolya, Szász-Péter Zsófia, Mezei Borbála