Udvarhelyszéki helyzetkép

Udvarhelyszéken az otthoni beteggondozó szolgálatunknál dolgozó munkatársak a korábbinál jobban igénybe vannak véve. Sokan segítenek az ápolás mellett az egyedülálló időseknek a bevásárlásban, gyógyszerek kiváltásában és egyéb tennivalók elvégzésében. Néhány esetben a hazaérkező rokonok vállalták egyes idősek gondozását, akikhez eddig mi jártunk. Óvintézkedésként ügyfélszolgálatunkat telefonos és online kapcsolattartásra korlátoztuk ebben a régióban is.

A gyerekeket foglalkoztató nappali központok mindegyike zárva van, viszont a tanítók most is tartják a kapcsolatot a gyerekekkel és szüleikkel. Elsősorban a reményt erősítik a családokban, de változatos dolgokban segítenek, olykor még a kijárást lehetővé tévő formanyomtatvány kitöltéséhez is útmutatást adnak. Külön Facebook-csoportot is létrehoztak a gördülékenyebb kommunikáció érdekében.

Az idősprogramban rendkívül intenzív a tevékenység. Jelenleg az elérhetőségek feltérképezése, az online csoportok kialakítása zajlik. Az idősek jelentős része éppen most csöppen bele a digitális világba, mivel nem szeretnének kimaradni az összeszokott közösségük életéből a kijárási tilalom ideje alatt sem. Vannak, akik éppen ebből az okból vásároltak számítógépet, táblagépet vagy okostelefont. Az eszközök és online közösségi felületek használatában többnyire az utódok segédkeznek. Páran viszont eddig is használták a világhálón alapuló kommunikáció valamelyik formáját, hiszen külföldön dolgozó, élő gyerekeikkel ily módon tartják a kapcsolatot. Jövő héttől el is kezdődnek az online csoportfoglalkozások. Nyilvánvalóan nem mindenkinél áll rendelkezésre a szükséges technika vagy ismeret, így velük telefonon tartjuk a kapcsolatot, egyéni problémákat, témaköröket megvitatva.

A United Networks program résztvevői nem igazán vannak jelen az online világban, így velük telefonon beszélgetünk, próbálva felszínre hozni az egyéni problémákat. Érdekes felismerés, hogy a kijárási tilalom a vírus terjedésétől elszigetel, de az emberekről, családjukról, az egyéni problémákról sokkal többet megtudunk. Most olyan kérdéseket is meg lehet vitatni, amik nyilvánosan sosem kerülnének elő.

A bentlakó Szent Lukács Központban teljes látogatási tilalmat vezettünk be, a hozzátartozók telefonon, e-mailben és online audiovizuális szolgáltatás segítségével kommunikálhatnak az ellátottakkal. A járvány ideje alatt a munkatársak a szokásosnál gyakrabban fertőtlenítenek, a központ orvosa pedig fokozottan figyeli a vírusos megbetegedésre utaló jeleket.

A Korai nevelés és fogyatékkal élőket támogató program esetében azonban csak személyes kliensmunka nem történik. Munkatársaink mindannyian elérhetőek és tartják a kapcsolatot ellátottainkkal. A szülőknek tanácsadást nyújtanak, a Cseperedőbe járó családokkal hasznos játékötleteket, új mondókákat osztanak meg, amivel a kicsiket le lehet kötni. A fogyatékkal élő gyerekek, fiatalok közül többnek személyre szabott feladatot küldenek interneten. Van, aki önállóan is el tudja ezeket végezni, másoknak a hozzátartozói vállaltak segítséget.

Kapcsolódó oldalak:

Általános helyzetkép >>>
Csíkszéki helyzetkép >>>
Háromszéki helyzetkép >>>
Gyergyószéki helyzetkép >>>
Marosszéki helyzetkép >>>
Dél-Erdélyi helyzetkép >>>