Új csoportokat indítunk a Cseperedőben Marosvásárhelyen

Újra lehet jelentkezni a Korai Nevelő- és Fejlesztőközpont Cseperedő programjának csoportos foglalkozásaira Marosvásárhelyen. A 2-6 hónapos csöppségeket és szüleiket babamasszázsra, a 6 hónapos — 1,5 éves korosztályt pedig énekekkel és mondókákkal tarkított mozgásos programokra várjuk.

Babamasszázs
Sok embernek a testi érintés az elsődleges szeretetnyelve. A gyöngéd érintést, cirógatást, a szülő testi közelségét az újszülöttek még inkább igénylik, ami nem is csoda, hiszen kilenc hónapot töltöttek édesanyjuk méhében, a szüntelen érintkezés biztonságot és örömet nyújtó szeretetkapcsolatában. A babamasszázs egy meghitt módja annak, ahogyan a szülők közlik kicsinyeikkel, hogy szeretik őket, a babák pedig rugdalódzással, gügyögéssel jelzik vissza érzeteiket, szükségleteiket. A szülő egyetlen szeretetteljes érintése olyan megnyugtató üzeneteket közvetít a pici számára, mint: „Megszülettél, és én most is veled vagyok. Érintelek. Kapcsolódunk egymáshoz. Hozzám tartozol. Gondoskodom rólad. Öröm vagy az életemben. Szeretlek”.

Énekekkel és mondókákkal tarkított mozgásos programok
A játékos tevékenységek énekléssel és mondókázással összekötött mozgássorozatokat fednek, amelyeket a szülők ülve, állva, sétálva, végül különféle eszközök használatával végeznek szakemberek vezetésével. Az avatatlan szem számára mindez csupán könnyed játszadozásnak tűnhet, de az ének-mondókázásra végzett mozgás, a labdák, hengerek, háromszögek, lejtők és hintáztatók valójában tudatosan használt eszközök a szakemberek kezében, amelyekkel a gyerekek fejlődését segítik elő. A játékos helyzetek, amelyekbe a kicsik ezen eszközök használata során belecsöppennek, észrevétlen fejlesztik egyensúly- és ritmusérzéküket, figyelmüket, beszédüket, mozgáskészségüket.

Orbán Júlia

Jelentkezni január 14-ig lehet az alábbi elérhetőségen:
Mezei Borbála (gyógypedagógus, programvezető):
Tel.: 0736 004 369,
https://www.facebook.com/caritascseperedo

Kapcsolódó írások:
https://caritas-ab.ro/babamasszazs/
https://caritas-ab.ro/service/gyermekek-es-fiatalok-tamogatasa/korai-neveles-es-fejlesztes/

Ismertető kisfilmek BŐVEBBEN
Letölthető kiadványok BŐVEBBEN