Új logisztikai raktár Gyergyószentmiklóson

A Gyulafehérvári Caritas logisztikai részlege november 9-én avatta fel Gyergyószentmiklóson a felújított logisztikai egységét, amelyet a CariShop arculat jegyében alakítottak ki

Ma a szociális vállalkozásokra kimondottan nagy szükség van szerte a világon. Egy olyan világban, amelyben a neoliberális gazdaság profitorientált elméleteinek kudarcát éljük, fontos, hogy olyan vállalkozások jöjjenek létre, és erősödjenek meg, amelyeknek célja, hogy bevételeinek nagy részét a társadalom javára fordítsa. Új szemléletre van szükség és ennek időszerűségét mindannyian érezzük.
Küldetésünk, hogy üzleteinkben a Gyulafehérvári Caritas szeretetszolgálat arculatával, a fair trade kereskedelmet valósítsuk meg úgy, hogy az adományokból és az eladott termékekből befolyt összegekkel segítsük a nélkülözőket, rászorulókat, valamint az őket szolgáló szociális programokat.
Az egy éve létrehozott CariShop mottója “Vásárolj a nélkülözőkért”. Tíz üzlet és három logisztikai egység tartozik a CariShop kereskedelmi csoportba. Évente több ezer emberen segítünk tárgyi adományokkal és több ezren vásárolnak üzleteinkben is kedvezményes áron. Az adományokat és az eladásból származó bevételeket szociális programok támogatására és ezek fejlesztésére fordítjuk: családsegítés, vidékfejlesztés, fogyatékkal élők számára létrehozott programok, nappali központok. stb. Ugyancsak a bevételekből fedezzük a személyzeti és szállítási költségeket, hangsúlyt fektetve arra, hogy helyi vállalkozásokat támogassunk, helyi szállítócégekkel szerződünk az adományok szállítására. Ezt a gondolkodásmódot szeretnénk valóságba ültetni azáltal is, hogy az adományozott termékek mellett, már tavalytól több helyi kézműves termékeit is forgalmazzuk üzleteinkben.
A felújított épületnek köszönhetően munkatársaink jobb körülmények között dolgoznak, ugyanakkor lehetőségünk adódik még inkább hozzájárulni bajbajutott, rászoruló embertársaink élethelyzetének javításához is.
A megnyitón Fodor László, a logisztikai egység gyergyószentmiklósi munkapontjának vezetője köszöntötte az egybegyűlteket és méltatta a létesítmény fontosságát. Máté Róbert, a Gyulafehérvári Caritas lelki igazgatója kiemelte, hogy a mai időkben különösen nagy jelentőséggel bír a rászorulók megsegítése. A megnyitón részt vett Mezei János, Gyergyószentmiklós polgármestere is, aki a Gyulafehérvári Caritas munkáját méltatta, és hangsúlyozta, hogy a jelenlegi gazdasági válságban nagy szükség van erre a munkára, hiszen több ezer szociálisan hátrányos helyzetű személyt segít, ugyanakkor a szociális programjain keresztül nagyon sok személy életét teszi elviselhetőbbé. A polgármester beszédében kitért arra, minden megvalósítás, amely a fejlődést irányozza, öröm Gyergyószentmiklós számára. Bartos Károly gyergyószentmiklósi plébános áldotta meg a létesítményt, kiemelve a plébánia baráti kapcsolatát a helyi Caritasszal és értékként emelte ki azt a lehetőséget, hogy a CariShopokban az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezők is elfogadható áron tudnak minőségi termékeket vásárolni.