Újabb Caritas-központ Gyergyószentmiklóson

Június 11-én németországi támogatók jelenlétében ünnepélyesen is megnyitotta kapuit a gyergyószentmiklósi Caritas Iskola és Mozgáskompetencia Fejlesztőközpont

A tavalyi év szeptemberében átadott gyergyószentmiklósi Márton Áron Szociális Központ udvarán újabb intézményét nyitotta meg a Gyulafehérvári Caritas. A Szent Miklós Római Katolikus Plébánia adományozta épületben a szervezet szociomedikális ágazatának két programja kapott helyet.

Szervezetünk jó pár éve dolgozik az egyének mozgáskompetenciájának fejlesztése terén. Személyes és csoportos foglakozásokat kínálunk ápolásban dogozóknak, idős személyeknek, ágyhoz vagy házhoz kötött betegeknek és fogyatékkal élők számára. A fejlesztés hozzásegíti a betegeket és egészségeseket egyaránt ahhoz, hogy meglévő mozgáslehetőségeikkel és képességeikkel hatékonyabban mozogjanak, önállóbb életet éljenek. Ezt a fajta tevékenységet képzett szakembereink úgy terepen, mint eddig a csíkszeredai és székelyudvarhelyi központjainkban végezték. A Caritas Iskolában pedig ezt, és az ehhez hasonló, sok éves tapasztalatból szerzett tudást adjuk át különféle non-formális és akkreditált képzések formájában. Most a két meglévő központ mellé a harmadiknak, a gyergyószentmiklósi Caritas Iskola és Mozgáskompetencia Fejlesztőközpontnak is megnyitottuk ajtaját az érdeklődők számára.

Az ünnepségen Caritas-munkatársak és ellátottaink mellett jelen volt Mezei János, Gyergyószentmiklós polgármestere, aki üdvözölte a kezdeményezést. Dr. Márton András, a Gyulafehérvári Caritas igazgatója beszédében kiemelte, hogy mennyire fontos a segítségre szorulók önállóságának fejlesztése, mert személyes jólétünk elsősorban ettől függ. A felszólalók között volt Dr. Heinz Detlef Stäps kanonok, a Rottenburg-Stuttgarti Egyházmegye világegyházi kérdésekkel foglalkozó főosztályának vezetője, aki örömét fejezte ki, hogy olyan kezdeményezést támogathattak, amely az Egyház szeretetszolgálati feladatát tölti be. A ház felújítása ugyanis a Weltkirche nagylelkű segítségével valósulhatott meg.

Az ünnepségen ott voltak a szervezet ellátottai, kedvezményezettjei, akik közül Stan Lola és Király Erika megosztották velünk, hogy mit jelent számukra az a gondozás és törődés, amelyben a kollégáink részesítik őket. Ezt követően ők voltak azok, akik elvágták a piros szalagot és jelképesen birtokba vették a házat.

Az átadási ünnepség felszólalóinak sorát Portik-Hegyi Kelemen főesperes zárta, aki megáldotta a jelenlévőket és megszentelte a központot.

(Molnár József)