Újabb Caritas-központ Szászrégenben

Gyermekfoglalkoztató központot adtak át Szászrégenben

Családias légkörben zajlott február 9-én a Gyulafehérvári Caritas korai nevelő- és fejlesztőközpontjának átadása Szászrégenben. Míg a belső teremben a kisgyermekek szüleikkel és a központ munkatársával a foglalkoztató játékait, segédeszközeit vették birtokba, addig kint az érdeklődőknek és a sajtó képviselőinek mutatták be a programot.
Nagy András polgármester üdvözölte a programot városukban, örömmel mondta el, hogy végre olyat adnak át, ami a legkisebbek javát szolgálja. A polgármester után dr. Márton András Caritas-igazgató a szervezet emberközpontúságára tért ki. Mint minden program, ez is azért jött létre, hogy az embert szolgálja, a legjobb „befektetés” az, ha kellőképpen foglalkozunk gyermekeinkkel és hangsúlyt fektetünk a nevelésre.
Ludescher László, a Gyulafehérvári Caritas szociális ágazatának vezetője elmondta, hogy éppen ez a korosztály az, akikkel a legkevesebbet foglalkoznak, viszont ebben a korban dől el sok minden: alakul ki személyisége, társadalomba való beilleszkedésének milyensége. Továbbá megköszönte a helyi önkormányzat és a római katolikus plébánia hozzáállását, segítségét a központ létrejöttében és további támogatásában. Az előbbi anyagilag támogatja, az utóbbi pedig a helyet biztosítja a Caritas tevékenységeinek, és teszik ezt már több éve, hiszen az épület földszintjén működik a szervezet otthoni gondozó szolgálata.
Palotás Hajnal pszichológus, a szervezet korai nevelő programjának koordinátora elmondta, hogy februárban két újabb központ nyílik az immár öt éve működő marosvásárhelyi központ után. Mindegyiknek az a célja, hogy lehetőséget kínáljon a szülőknek gyerekeik tudatos nevelésére, a kisgyermekek egészséges fejlődésének normális mederben tartására. A központban 2 hónap és 3 év közötti gyerekek részesülnek játékos fejlesztő foglalkozásokban, babamasszázsban. A szülők és gyermekvállalás előtt álló párok pedig ismereteket szerezhetnek a gyermekvárásról és gyerekeik testi-lelki fejlődéséről. A bemutató végén Balla Árpád helyi plébános Isten áldását kérte az új központra.
Kovács Enikő pszichológus a szászrégeni központ vezetője nagy lelkesedéssel kezdett bele a munkába, már 24 gyermek és szüleik jelentkeztek a csoportfoglalkozásokra, amelyekre újabb jelentkezőket várnak. Érdeklődni a 0735-735152-es telefonszámon lehet, vagy a helyszínen a Mihai Viteazul utca 63. szám alatti épületben. (Molnár József)