Újabb otthoni gondozóközpontok Maros megyében

A Nagy-Küküllő kistérség vidéki környezetében európai uniós forrásokból integrált szociális gondozási szolgáltatásokat fejlesztettek

Maros Megye Tanácsa, a Maros Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság és a Gyulafehérvári Caritas Marosvásárhelyi Kirendeltsége által működtetett otthoni gondozói szolgálat Apold, Csatófalva, Dános, Fehéregyháza, Héjjasfalva, Szászkézd, Szásznádas és Zágor községek és a hozzájuk tartozó falvak házhoz kötött lakosainak kíván a segítségére lenni.
 
A 10 hónapja már működő központokat november 24-én adták át ünnepélyes keretek között. A sajtótájékoztatón Lokodi Edit, Maros Megye Tanácsának elnöke, Schmidt Lóránd a Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság vezérigazgatója és Ovidiu Şoaită szászkézdi polgármester méltatta a programot, emelték ki jelentőségét. Ludescher László, a Caritas szociális ágazatának vezetője és egyben a projekt felelőse részleteiben bemutatta a térségben zajló tevékenységet. A felszólalók kiemelték a szolgáltatás célszerűségét, amely szerint a kistérség vidéki részein egy olyan átfogó és hatékony integrált otthongondozó szolgáltatást igyekeznek nyújtani, amely elkerüli az intézményesítést és képes biztosítani a társadalmi beilleszkedést, az életminőség javítását az idősek számára.
 
A tájékoztató után a jelenlévők meglátogatták a felújított zágori és szászkézdi szociális központokat.
 
A térségben a szolgáltatást igénylő és állandó ellátott személyek száma 409-re emelkedett tíz hónapos tevékenység után, náluk összesen 19.097 otthoni látogatást tettek a szolgálatban dolgozó munkatársak (2 szociális munkás, 10 alapápoló/otthongondozó és 3 mozgásterapeuta). A szociális munkások és gondozók állandó jelleggel látogatják otthonaikban azokat a személyeket, akik igénylik a szolgáltatást, felmérik szociális és egészségügyi helyzetüket, személyes szükségleteiket, ugyanakkor a saját szolgáltatáson kívül az adott helyi lehetőségeket is figyelembe veszik. A Caritastól otthongondozói, alapápolási, háztartási segítségnyújtást, valamint ápolási segédeszközök kölcsönzését vehetik igénybe. Az ellátottakat és hozzátartozóikat közigazgatási kérdésekben is tájékoztatják, miként használhatják és vehetik igénybe törvényes jogaikat.  
 
A 14 hónapon át tartó program teljes értéke 167.300 euró, amelyet 89%-ban az Európai Unió biztosít Phare alapokból, 11%-ban pedig a Maros Megyei Tanács támogat. A projekt lejárta után, vagyis 2009. december 1-jétől a Gyulafehérvári Caritas folytatja tovább a tevékenységet 30%-os önrésszel, 50%-os helyi önkormányzati és 20%-os Maros Megyei Tanácsi finanszírozással.