Újrakezdés Gyergyószéken

Megszakítás nélkül működik Gyergyószék településein az otthoni beteggondozás. A gondozók a megfelelő óvintézkedések betartásával ápolják, segítik a házhoz és ágyhoz kötött személyeket. Folytatják tevékenységüket a falugondnokok is, Háromkúton Nagy Erzsébet nyugdíjazását követően Lungu Cristian vállalja nap mind nap ezt a szolgálatot.

Mihelyt a járványügyi helyzetre vonatkozó rendelkezések lehetővé teszik, újraindul a Gyulafehérvári Caritas felnőttképzési központjának tevékenysége is, egyelőre várólistán vannak azok, akik gyerek vagy idősgondozásban, formatorként szeretnének minisztérium által is elismert képesítést szerezni.

Az önkéntesprogram kapcsán ami biztosra vehető, hogy szándék van a tevékenységek újraindítására.

Ha csak részben is, de megnyitotta kapuit a látogatók előtt a Szent Erzsébet Idősek Otthona. Az otthonlakókat hétköznaponként 11–13 és 14–16 óra között, szombat, vasárnap 11–13 óra között lehet látogatni. Arra biztatják a járni tudó időseket, hogy szeretteikkel az otthon udvarán találkozzanak. Aki az intézménybe belép, az ajtónál lévő kéz- és lábfertőtlenítőt kötelezően kell használnia.

Az Alzheimer Café tevékenysége még szünetel, ám a demens betegek hozzátartozói nem maradtak magukra, telefonon tartják velük a kapcsolatot a szakemberek. Tervezik azt is, hogy szabadtéri előadásokat szervezzenek az érintett családoknak.

A gyergyószéki településeken újra találkoznak az idősek tematikus csoportfoglalkozások keretében kis csoportokban, a termek szabta lehetőségek függvényében. A mozgásos csoportok nem szerveződtek újra. A szenvedélybetegeket segítő csoportfoglalkozások is újraindultak azt követően, hogy hónapokon keresztül egyéni telefonos, vagy virtuális együttlétre kerülhetett csak sor.

A fogyatékkal élők mozgásfejlesztése, akárcsak a korai fejlesztő tevékenysége újraindult, kis számú résztvevővel dolgoznak a szakemberek, tiszteletben tartva, ha valaki a vírustól való félelemre hivatkozva egyelőre még távol kíván maradni ezekről a találkozókról. Ugyanakkor olyan visszajelzést is kaptak, hogy a Cseperedők egyes résztvevői kifejezetten előnyösnek tartják a kis létszámú csoportokat.

Kassay Noémi regionális koordinátor elmondta, a korlátozott számú csoportok vezetése jelentős energiatöbbletet követel a kollégáktól, nagyobb erőfeszítés szükséges, hogy a támogatókkal kötött szerződések feltételeit teljesíteni tudják, ugyanakkor a kliensek anyagi hozzájárulásánál figyelembe kell venniük az részükről felmerülő nehézségeket is. Egyelőre még nem terveznek felkészítőket, elképzelt nyári programjaik közül a kutyával asszisztált terápiás jellegű fejlesztésre van kilátás.

Az Iránytű a munka világába program keretében július 6-án pályaorientációs nap volt Deság patakán gyergyói és udvarhelyi fiatalok részvételével. A hátrányos helyzetű fiatalok sikeres pályaválasztását, munkahelykeresését segítő kezdeményezés a karantén időszakában sem szünetelt, mentoraikkal a világhálón tartották a kapcsolatot. A következő időszakra két tábort is terveznek, 16-29 év közötti fiatalokat várnak készségfejlesztő és pályaorientációt segítő három, illetve négynapos együttlétre. A háromnapos ottalvós tábor időpontja július 28–30., tematikájának része a kommunikáció, problémamegoldás, társadalmi beilleszkedés. A négynapos, hazajárós tábor naponta változó, gyergyószentmikósi helyszíneken zajlik augusztus 11–14. között helyi szakemberek bevonásával. Mindkét táborba 15 fiatalt tudnak fogadni a szervezők, részletek hamarosan a Caritas facebook-oldalán.

A Caritas Vidékfejlesztés tangazdaságában ötnapos kreatív foglalkoztató kezdődik július 13-án III–VII. osztályos diákok számára. A napi program része: kezdő német nyelvoktatás, gazdálkodás, gyógynövénygyűjtés, állatetetés, ismerkedés a sajtkészítéssel és a kemencével. A tevékenység naponta 9-től 15 óráig tart.

Balázs Katalin