Újrakezdés Marosszéken

Maros megyében a nyár kezdetével újraindult tevékenységekre tagadhatatlanul hatással vannak a koronavírussal kapcsolatos járványügyi korlátozások, hiszen több programban is az elmaradt, fejlesztő foglalkozások folytatása várható az előző nyarak rendhagyó programkínálata helyett. Hangsúlyosan fontos kiemelni azt is, hogy a programokban való részvételt kizárólag a helyszíni járványügyi kivizsgálás után engedélyezzük, melyet munkatársaink rendszeresen és következetesen, a központi utasításoknak megfelelően hajtanak végre.

A Korai Nevelő- és Fejlesztőközpontban a megszakított programot folytatjuk, így várandós programra várjuk a leendő szülőket, a gyerekeket a legkisebbektől két éves korig pedig babamasszázsos és ének-mondókás tevékenységekre. Augusztusban tematikus alkalmakat is tervezünk.

Székelykövesden a United Networks keretében a márciustól elmaradt készségfejlesztő foglalkozásokat folytatjuk, az eddig évente kitartóan megszervezett nyári nappali foglalkoztató tábor előző formájában elmarad. A megszokott tábori alkalmakat felváltják tehát a rövidebb ideig tartó és kisebb csoportos találkozók, ahol viszont megjelennek a tábori tematikák, így például a kézművesség. Ebben a formában naponta 15-20 gyerekkel tudjuk folytatni a fejlesztést az előző 40-hez képest.

A Küküllő-menti (Balavásáron, Gyulakután, Hármasfaluban és Erdőszentgyörgyön) komplex gyermekprogramok is újraindultak az éves terv szerinti tevékenységek folytatásával, 5 fős kiscsoportok és egyéni foglalkozások formájában.

Az Egy esély mindenkinek Marosszentgyörgyön (POCU) projekt keretében belül egy hónapig tartó nyári ovira várjuk azokat a marosszentgyörgyi és csejdi, hátrányos helyzetű gyerekeket, akik eddig semmilyen oktatási formában nem vettek részt. A 4-6 év közötti gyerekek közül 30 fő számára tudunk részvételt biztosítani kis csoportokban. A délutáni oktatásban részt vevő, előkészítő-negyedik osztályos gyerekeket (100 főt) pedig nyári nappali foglalkoztató táborba hívjuk, ahol előre csomagolt szendviccsel várjuk őket.

Szintén a POCU projekt keretében folytatjuk a gimnáziumi diákoknak szóló Biztos lépések a jövő felé programunkat is, amely személyiségfejlesztő és szociális készség-fejlesztő, valamint pályaorientációs foglalkozásokat foglal magába.

A marosszentgyörgyi Hand in Hand Nappali Központban naponta tartunk egyéni fejlesztést és kiscsoportos játékos alkalmakat, melyeken a gyerekek írási, olvasási és számolási készségeit fejlesztjük. A tevékenység részekét a gyerekek egy dekorált borítékot vihetnek haza, benne egy megoldásra váró feladatlappal és az ehhez szükséges eszközökkel. Továbbra is működik emellett az előzőleg oly nagyon népszerű online foglalkozássorozat, így online tornán, fejlesztőeszközök készítésén és meseolvasáson is részt vehetnek a gyerekek otthonról, emellett Bibliai mesemorzsák című bábos előadássorozatunk is folytatódik.

Augusztusban két nappali táborba várjuk a gyerekeket óvodástól kisiskolás korig. A zenés-szerepjátékos módszertan alkalmazásának célja az elmúlt, nehéz időszakban a gyerekekben felhalmozódott feszültségek, traumák, bizonytalanságok kerülhetnek feldolgozásra.

Megvalósult a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával. Köszönjük!

Az Iránytű a munka világába program mentorai a 15-29 éves, hátrányos helyzetű fiatalok számára pályaorientációs alkalmakat terveznek, melyek lépései között szerepel a különböző cégek meglátogatása, szakemberekkel való találkozás és beszélgetés, szakmák megismerése. A nyár folyamán továbbá egy három napos, illetve egy öt napos nappali táborba hívjuk a fiatalokat, ahol a puha készségeiket és képességeiket (soft skills) fejlesztjük majd.

Mindezek mellett szeretnénk beindítani a nyári klubozást, mely tematikus találkozókat foglal magába: divathét, egészséghét, sporthét, prevenciós droghét is sorra kerülhet a diákok felmért igényei szerint, hisz az jó nekünk, ami nekik is jó és hasznos.

Önkénteseinket egyéni és kiscsoportos, csapatkohéziót erősítő találkozókra várjuk, előnyben részesítve a kiscsoportos kirándulásokat, természetjárást is. Reménnyel készülünk emellett az őszi eseményeinkre is, így az Egymillió csillag mécseseinek kitakarítására is sor kerül majd a nyári időszakban. Vezető beosztásban lévő munkatársaink pedig mentorképzés során kerülhetnek közelebb az önkéntesekkel való munka szépségeibe.

Az idősek számára nyújtott közösségi programunkat is újraindítottuk, és az év folyamán betervezett csoportfoglalkozásokat folytatjuk. Bár a nyár beálltával a résztvevők száma kissé csökken (ennek okai között szerepel a nyári hőség vagy az unokák jelenléte is), az idősek határozottan igénylik a rendszeres találkozókat.

A marosvásárhelyi Teréz Anya Idősek Nappali Foglalkoztató Központjának tevékenységein körülbelül 60-70 idős személy vesz részt, akik a központban tornaórákon, angol nyelvórákon, kézműves- és klubtevékenységeken vehetnek részt, azok számára pedig, akik a saját otthonuk falai között szeretnének maradni, online tornaórát és német nyelvórát biztosítunk.

A búzásbesenyői Gondviselés Háza Idősek Otthonának lakói júniusban ünnepelték az Otthon fennállásának hatodik évét. Bár az előző évek során látványos és szórakoztató, zenés-táncos műsorok és a már elhíresült bográcsgulyás mellett ünnepelt bentlakó, hozzátartozó és munkatárs egyaránt, az idei ünnepség szűk körben zajlott, az Otthon bentlakói és munkatársai jelenlétével.

Mint arról korábban beszámoltunk, az Otthoni Beteggondozó Szolgálat a teljes járványügyi helyzet alatt folytatta szociomedikális tevékenységét, és a továbbiakban is készségesen ellátják majd a betegeket.

Márton Kinga Izabella