Újraszínezték Petrozsényt az önkéntesek

Véget ért a XII. Caritas Önkéntes Tábor!

2015. július 6-12., Petrozsény

A Gyulafehérvári Caritas következetesen dolgozik azon, hogy az emberek életminősége javuljon, a közösségi létforma erősödjön. Azért vagyunk társai, partnerei a helyi közösségeknek, hogy ezek egyre önállóbb életet éljenek. Ezt a feltett szándékot szolgálja sokadik éve az önkéntes tábor. Idén egy hétig Petrozsény város vendégei voltunk, ahol összesen 141 önkéntes dolgozott: Brassó megyéből 22, Hargita megyéből 20, Kovászna megyéből 24, Maros megyéből 27, Petrozsényből 41, Ausztriából 4, Németországból 3.

A következő munkálatokat végeztük:

– Maria Stein Nappali Foglalkoztató Központ: szobák kifestése, meszelése, favágás;

– háztáji segítségnyújtás 2 idős gondozott számára;

– Zsíl Stadion kerítésének lefestése;

– Sürgősségi kórház újszülött osztályán kórtermek és irodák kifestése;

– Központi piac melletti park rendezése (kerítés és padok lefestése);

– 3 óvodában: kerítés festés, fűnyírás, udvartakarítás;

– a Mihai Eminescu (4-es számú) iskolában: padlás takarítás, folyosókon szegélyfestés, takarítás;

– 1 híd újrafestése;

– Páringi túrista útvonalak tisztítása;

– nyári iskolai programok szervezése helyi gyerekeknek;

– 1 játszótér: kerítésállítás, tereprendezés;

– a katolikus templom tornyában és kertjében takarítás;

– a katolikus plébánia padlásának takarítása.

*A fent felsoroltak közül a Zsíl Stadion kerítését és a sürgősségi kórházat nem sikerült teljesen befejeznünk.

Érdekes számadatok:

– ledolgozott önkéntes órák száma: 3.786;

– feldolgozott anyagok mennyisége: kb. 130 liter színes olajfesték, 200 liter színes festék, 80 liter fehér és fekete festék, 40 liter ezüst festék, 220 drb. ecset, 25 drb. drótkefe és 40 liter hígitó;

– 4 autó egy hét alatt kb 1080 km-t tett meg Petrozsényban és környékén, és újabb 2870 km tettek meg Hargita, Kovászna és Maros megyéktől Petrozsényig és vissza; 2 autóbusz oda-vissza Hargita, Maros és Kovászna megyékből 100 önkéntesel összesen 1.470 km-t utazott;

– a tábor ideje alatt 6 kg, vagyis 42 liter kávét fogyasztottunk el;

– 170 napellenző kalapot osztottunk szét az önkéntesek között;

– a szervezők átlagosan 4 órát aludtak naponta;

– 1.000 m-es szintkülönbséget jártunk be 15 km-es távon belül;

– 1 óra alatt tapasztaltunk 15 celsius fokos hőmérsékletváltozást: felhőtlen napsütésből köd, szél és eső is utolért;

– két karaokéest alatt kb. 35 román, magyar és angol nyelvű dalt énekeltek el közösen az önkéntesek;

– egy vacsora alkalmával közel 200 liter gulyás fogyott el. A délutáni órákban különböző csoporttevékenységeken vehettek részt az önkéntesek, mint pl. helytörténeti előadás Szász János plébános előadásában – ezúton is szeretnénk megköszönni mérhetetlen segítségét –, kézműves foglalkozások, sporttevékenységek, tánctanulás, társas játékozás, fagyizás, stb. Az idén egy teljes napot szántunk a kirándulásra, amikor a Kis-Páringot 5 óra leforgása alatt kb. 80 önkéntes és 20 szervező mászta meg oda-vissza, meglátogatva a Mija tavat is. A tábor képei megtekinthetőek itt >>>.

Támogatóink: Petrozsény Önkormányzata, Hargita Megyet Tanácsa, Kovászna Megye Tanácsa, RENANIA, Csíkszereda Önkormányzata, Székelyudvarhely Önkormányzata, Timkó Pékség. Köszönjük!