Ünnep a legszegényebbeknek is

A Gyulafehérvári Caritas a megszokott éves programjai mellett az adventi várakozásban különösen odafigyel a nélkülöző családokra, magára maradt idősekre és az ünnepkör alkalmából programokat szervez Erdély-szerte számukra. Nem maradhat el ilyenkor a megszokott ajándékozás sem, hiszen vannak, akiknek nem olyan magától értetődő, hogy ha karácsony van, akkor jön az angyal is.

Már októberben gondoltunk erre és megszerveztük az „Egymillió csillag a szegényekért” akciót. Felhívásunkra több ezren jöttek el a 15 településen és adományoztak a hátrányos helyzetű emberek megsegítésére. Ennek keretében 35.407 lej gyűlt össze, amelyből élelmiszercsomagokat állítottunk össze (liszt, olaj, cukor, rizs, pástétom és húskonzerv, tésztafélék és édességek) a szervezet ellátottai között a legrosszabb körülmények közt élő mintegy 600 családnak vagy idős személynek.

Írószereket, játékokat, ruházati cikkeket, illetve édességeket tartalmazó cipősdoboznyi ajándékcsomagok érkeznek évente Németországból, az ottani gyermekektől, amelyért cserébe ők egy-egy rajzot kapnak ajándékba az itteni gyerekektől.  A csomagokat a helyi egyházközségeken, különféle intézményeken és önkénteseken keresztül juttatjuk el a gyermekeknek, így varázsolva arcukra egy-egy mosolyt a karácsony közeledtével. Sok helyre a szervezet munkatársai mentek el és személyesen tapasztalhatták meg az ajándékozás örömét.

Idén eddig 38.000 cipősdoboznyi ajándék érkezett Fehér, Hargita, Hunyad, Kovászna , Brassó, Szeben, Kolozs és Maros megyékbe, akiknek pedig köszönhetjük Németországból: Round Table Stiftung, Ladies Circle, Humedica International, Elmar és Maria Karl, Robert és Elisabeth Semann. (Molnár József)