Ünnepi hangulat a Nemzetközi Roma Napon

A roma kultúra ragyogó ünnepe, a Nemzetközi Roma Nap, ismételten megragadta az emberek szívét és figyelmét május 5-én a Siculus Ifjúsági Házban. A rendezvényen zenés-táncos műsorok és előadások váltották egymást, amelyeknek célje a roma társadalom mélyebb megértése volt. A Gyulafehérvári Caritas és a Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala közös szervezésében zajló esemény a Mindenki mindenkiért projekt részeként valósult meg az EGT Alap támogatásával.

 

A Nemzetközi Roma Nap története visszanyúlik 1990-ig, amikor a Nemzetközi Roma Unió (IRU) 4. Roma Világkongresszusán alapították a roma képviselők. Az ünnep az első nagy nemzetközi találkozójukra emlékeztet, mely 1971 április 7-e és április 12-e között zajlott Chelsfieldben, az Egyesült Királyság fővárosa, London közelében.

Színes programpontok közül válogathattak a résztvevők, a Budvári gyerekcsoportok táncos előadása szívet melengető pillanatokat hozott, miközben a Kalányos Ottó segédlelkész inspiráló beszéde mélyen megérintette a résztvevők lelkét. Ottó atya, az alcsíki főesperesi kerület cigánypasztorációért felelős lelkipásztora, aki Erdély egyetlen roma származású római katolikus papjaként szolgál, példaként szolgált az összegyűlteknek.

Az esemény tovább folytatódott a Tompa László Általános Iskola, Budvár alegységének előadásával, melyet az Urusos Néptáncegyüttes és a Lungo Drom Táncegyüttes lélegzetelállító táncelőadása követett. A rajzpályázat és irodalmi művek díjazása kiemelte a tehetséget és a kreativitást, miközben ösztönözte a kulturális összetartást és kifejezést.

Az esemény sikeresnek bizonyult, és a résztvevők lelkesen osztották meg tapasztalataikat a szociális média platformokon. A rendezvény hozzájárult a roma kultúra méltó ünnepléséhez, miközben felhívta a figyelmet a romák társadalmi helyzetére és az együttélés fontosságára.

 

A Mindenki mindenkiért projekt fő partnere Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, további partnereink pedig: Tompa László Általános Iskola, Móra Ferenc Általános Iskola, Kipi-kopi Napköziotthon, Ficánka Napköziotthon, valamint a székelyudvarhelyi Városi Kórház.

Az EGT 2014–2021 pénzügyi alap támogatásával készült anyag. Tartalma (szöveg, fotók, videó) nem tükrözi a programüzemeltető FRDS hivatalos véleményét. A leírtak valóságtartalmáért a szerző(k) felelősek.