Ünnepi Őrangyal

“Talpra magyar, hí a haza! Itt az idő, most vagy soha!” A márciusi Őrangyal foglalkozásokat az 1848-as szabadságharc megemlékezésére szenteljük, és teret adunk nemzeti múltunk eme fontos eseményének.

A Gyulafehérvári Caritas Fogyatékkal élőket támogató programja a március 7-i Őrangyalon, Kászonban próbálta ki először ezt a foglalkozást, és a sikerre való tekintettel a hónap során minden helyszínre ezt viszi.

Bevezetésképpen beszéltünk a március 15-i eseményekről. Itt ki-ki megvillogtathatta, vagy gyarapíthatta ismereteit ezzel kapcsolatosan. Ezt követően meghallgattuk Petőfi Sándor Talpra magyar című versét. A vers szakaszait kisebb csoportok szavanként tördelve megkapták, majd néhol kis segítséggel helyes sorrendbe rakták és elszavalták.

Elénekeltük a Gábor Áron rézágyúja és a Kossuth Lajos azt üzente dalokat, amelynek ritmusát még az ablakon is lekocogták.

Játékok következtek, melyek gyorsaságot, koncentrációt, reakciókészséget és egymásra figyelést igényeltek. Mind olyan részképességek melyek akár egy csata során is szükségesek lehettek, és a mai ember hétköznapi életében is nélkülözhetetlenek. Egyik játék során az éjjeliőrtől kellett egy századbeli órát elcsenniük, miközben a gyűjtött papírcetlik száma is fontos volt. A másik játékban meg két katonasapka kergetőzött az Őrangyalfejek tetején.

A foglalkozásról mindenki két kokárdával térhetett haza, egyiket szalagból készítették el, melyet majd 15-én a mellükre tűzhetnek, másikat meg krepp papírgalacsinokból ragasztották, és a lakások díszeként hasznosíthatják.

A márciusban születetteket megénekeltük, és a himnusszal zártunk. Emelt fővel indultak haza.

(Borota Karola)