Űrhajó és fogtündér – Egészségesen a suli is jobban megy

A Maros megyei Családsegítő Szolgálat négy Nappali Központjában, 2017 júniusában egy új projekt indult, melynek célja a központokba járó, különböző nehézségekkel küszködő gyerekek egészségi problémáinak felmérése és kezelése.

 Munkánk során sokszor tapasztaljuk, hogy klienseink tanulmányait számtalanszor megnehezítik a vizuális és auditív problémák. A fent jelzett problémák mellet a száj, fogak higiéniája is befolyásolja fejlődésüket (szavakat, betűket helytelenül ejtenek ki). Sok esetben a szülők vagy nem ismerik fel a problémákat, vagy sokszor az a közeg, ahonnan érkeznek, nem tulajdonít neki jelentőséget.

Az első szűrővizsgálat Balavásáron vette kezdetét. A Nappali Központba járó gyerekek egy csoportja már reggel 8:30-kor gyülekezett, hogy pontosan érkezhessen a helyi fogorvosi rendelőbe.

 

A gyerekeket már az ajtóban várta Dr. Pánczél-Erőss Tamás. Beinvitálta őket, és miután felengedtek a váróterem melegében, megkezdődtek a vizsgálatok. A gyerekek nagy része először volt fogorvosi rendelőben, ezért a konzultációk előtt egy kis beszélgetésre is sor került.  Szó esett a fogtündérről, és kiderült, hogy a fogorvosi szék olyan, mint egy űrhajó. Ezek után minden gyerek izgatottan várta, hogy kipróbálja, hogyan is működik ez az „űrhajó”. A fogorvos minden vizsgálat után felhívta a gyerekek figyelmét az esti fogmosás fontosságára. Megmutatta minden gyereknek, hogy hány évesen melyik tejfoguk fog kiesni. Bátorításként elmondta, hogy a félelem egy normális érzés, és fontos, hogy megtapasztaljuk, hiszen csak így tudjuk leküzdeni.

 A központhoz visszaérve lelkesen mesélték élményeiket nagyobb társaiknak, így a következő csapat is kíváncsian vágott neki az útnak. Ők is megismerkedtek az „űrhajóval” és fontos információkkal lettek gazdagabbak.

A vizsgálat után minden gyerek egy fogkrémet kapott ajándékba.

A balavásári Nappali Központ gyerekei a szűrővizsgálatok után fontos tudás birtokosai lettek:

  • tudják, hogy hány éves korukban melyik fogukat viszi el a „fogtündér”,
  • tudják, hogy miért fontos az esti fogmosás,
  • tudják, hogy a félelem egy normális érzés és erőssebbé tesz.

…és már kipróbáltak egy űrhajót…

A Nappali Központ működését támogatta a Balavásár Helyi Önkormányzata, Maros Megye Tanácsa és a Trieri Caritas.

    

(Barabás Tünde-Emese)