Utazás a Föld körül Vármezőben, Nyárádköszvényesen és Deményházán

„Állj meg, ne menj nélkülem, / A kaland velem féktelen” – hívogatja a Maros megyei családsegítős csapat a gyerekeket, lányokat és fiúkat, kicsiket és nagyokat földkörüli utazásra a második Caritas-karaván himnuszával

A nagyszabású projekt szervezésében a pszichológus, szociálpedagógus és szociális munkás kollegák mellett részt vállalnak helyi, adott esetben pedig külföldi önkéntesek is.
A 2010-ben húsz települést érintő karaván keretében Nyárádremete község területén közel 80 gyerek ismerkedhetett meg Ázsia, Afrika, Ausztrália, Amerika, Antarktisz és Európa titkaival: a vármezeiek, a nyárádköszvényesiek és a deményháziak barangolhattak a földrészek között. Az adott településeken tevékenykedő pedagógusok (Lokodi Melinda, Szopos Katalin, Moga Anna) partneri viszonyulásán kívül a helyi önkormányzatok és egyházak támogatására is számítunk ebben az időszakban is.
 
A program célkitűzései
A játékos, strukturált gyakorlatokra, vetélkedőkre épülő program általános célkitűzései a következők:
– a Caritas családsegítő szolgálatának ismertetése,
– pszicho-edukációs és szabadidős tevékenység felkínálása a gyerekeknek, fiataloknak és felnőtteknek a helyi közösség igényeinek figyelembe vételével,
– közösségépítés a különböző intézmények között (iskola, gyülekezetek, önkormányzatok),
– a szülőkkel való kapcsolatfelvétel,
– a helyi igények feltérképezése.
 
Az egymás tiszteletének, elfogadásának elősegítését megcélzó napi program ismerkedéssel és a himnusz megtanulásával indult, majd a kisebb csoportokra osztott gyereksereg fényképvadászata következett: a másság megörökítése volt a feladat tucatnyi felvétel révén közvetlen környezetükben. Ezt követően közösen megtekintésre kerültek a begyűjtött fényképek és megfogalmazódott a környezetünkben és másokban fellelhető egyediség és ugyanakkor sokszínűség értéke.
Az ebédszünet egyben a kontinens-látogatásra való felkészülés jegyében is telt a célcsoportunk számára. A délutáni program keretében a gyerekek és fiatalok mindannyian kipróbálhatták többek között, milyen kihívást jelent európaiként jóllakni egy távol-keleti étteremben, elejteni a zsákmányt egy afrikai vadonban, átélhették a cowboy-élet megpróbáltatásait, kengurubőrbe is bújhattak, halászhattak a túlélés érdekében Antarktiszon, valamint megverselhették mindazt, amit Európa jelent számukra.
Végezetül pedig az esti bemutató és tábortűz melletti közös éneklés és játék során szüleik, testvéreik és más hozzátartozóik előtt is megjeleníthették a földrészenkénti jellegzetes embertípusokat, amelyekkel a nap során kapcsolatba kerültek. Ezáltal a szórakozási igények kielégítésén túl a gyerekek megtapasztalhatták a csapatmunka fontosságát, észlelhették saját helyüket a csapatban, fejlődhetett a csoport összetartozásának érzése, jobban megismerhették és elfogadhatták egymást. (Cosma István, Szabó Attila)