Úton a demens személlyel – Gondolatok a demenciáról

Előszó

A Megbomlik az ész, megmarad a lélek című kiadványunkban, amely az első demencia témában készített tájékoztatóanyagunk volt, kitértünk a betegség meghatározására, tüneteire, szakaszainak részletes ismertetésére. Pszichiáter, pszichológusok, valamint hozzátartozók szemén át láttattuk a kórt, a gondozó és gondozott különböző kapcsolódási lehetőségeit. Tényeket és tévhiteket sorakoztattunk föl, és igyekeztünk kapaszkodókat nyújtani a demenciában szenvedő személy és családja életének megkönnyítéséhez.

Jelen kiadványban két síkon szeretnénk útbaigazítani az olvasót. Egyrészt családorvos, szociológus, otthoni beteggondozó, idősotthoni szakápoló és szociális szolgáltatások területén dolgozó szakember megszólaltatása által mutatunk rá a demens személy megfelelő ápolási módozataira. Másrészt a gondozó családtagok számára igyekszünk segítséget nyújtani olyan praktikus kérdések megválaszolásával, mint: mikor forduljanak orvoshoz, otthoni beteggondozóhoz, vagy mikor keressenek föl egy idősotthont; hogyan ápolják a beteget; hogyan kommunikáljanak a demens személlyel, és miként viszonyuljanak hozzá; hogyan őrizzék meg saját testi és lelki egészségüket; illetve: milyen szociális szolgáltatásokat vehetnek igénybe, ha demenciával diagnosztizálták hozzátartozójukat. Mindemellett információt kívánunk nyújtani annak megértéséhez és elfogadásához is, hogy a demens hozzátartozó nem bolond, hanem beteg.

Kívánjuk, hogy e tájékoztatófüzet olvasása hozzon önöknek megnyugvást a bizonytalanságban, legyen hasznos útmutató és erőforrás saját testi-lelki egészségük megóvásához és demenciában szenvedő családtagjuk szeretetteljes gondozásához.

Az Úton a demens személlyel című kiadványunk itt olvasható >>>

Orbán Júlia

Kapcsolódó kiadvány:
Megbomlik az ész, megmarad a lélek >>>