„Valóban higgyenek, erősen bízzanak!”

Tamás József nyugalmazott plébános 52 éve kötelezte el magát a papi hivatás mellett. Állítása szerint csak a lábai éreztetik vele az életkorát. Nem szeret kirakatban lenni, mai napig aktívan tevékenykedik, úgy érzi, ha nem szolgálhat, akkor nem is él igazán. Beszélgettünk testünk és lelkünk táplálásának fontosságáról, szépkorúakról, de gyermekkori emlékeket is felidéztünk.

Hogyan látja napjainkban az idős emberek sorsát?

-Nehezebb a kereszt, és kiszolgáltatottabb az ember idős korában. És sokszor bizony egyesek elkeserednek, kilátástalannak látják az életet. Pedig a Gondviselés mindenhol ott van, még a bajok és nehézségek között is. Mert a Gondviselés a bajokat s a nehézségeket is szeretetből küldi. Szeretni akar, magához akar vonzani, és nevelni akar minket akkor, amikor baj, nehézség, betegség jön. Csak ugye, ezt meg kellene értsék az idősek s a betegek. Adja Isten, hogy minél több idős ember megtalálja önök által a megnyugvást, a lelki nyugalmat, a lelki békét. Ez nagyon fontos a mai kilátástalan világban, ahol a járvány és más betegségek is fenyegetik az embereket.

– Ön is részesül a Jakab Antal Ház konyháján készült meleg ebédből. Volt az ételek között olyan, amelyik gyerekkorára emlékeztette?

– Emlékeztet minden arra, amit anyukám főzött. Anyukám, nyugodjék, nagyon szerette a káposztás ételeket, és a Jakab Antal Házba is sokszor készülnek káposztás ételek. Ez emlékeztet rá. S a pityókás ételek, mivel a pityókát is anyukám sokféleképpen készítette el. A kapott meleg ebédért hálás vagyok, mert ez nagy áldozat. Nagy áldozat, lekötöttség s főleg szeretetaktus. Ezt értékelni kell. Szóval a Caritasnak hálás vagyok, nagyon hálás.

Úgy tudom, hogy a kollégák nemcsak a meleg ebédet viszik házhoz, ennél többről van szó.

– Nemcsak az étel melegsége, hanem a szeretet melegsége, a szív melegsége is érződik az ételeken. Ahogy elkészítik, ahogy hozzák. S adja Isten, hogy tudják folytatni. És az emberek valóban hálásak legyenek. Lehet érezni a szeretetet, a szeretet kisugárzását és az áldozatkészséget. Mert ez nem könnyű áldozat. Azt kívánom, hogy a Caritas továbbra is lelkesen s eredményesen tudja végezni munkáját.

–  A test táplálása mellett nem feledkezhetünk meg a lelki táplálékról sem.

– Szellemi és lelki táplálék is szükséges. A szellemi táplálékot ugye könyvekből, lelki táplálékot imádságból, elmélkedésből lehet megszerezni. S vannak, akiknek gondjuk van erre. Ha valaki nem tanul meg kellőképpen táplálkozni, akkor a reményét is kezdi elveszíteni.

Mitől jöhet rá valaki a szellemi és lelki táplálék fontosságára?

– Egy megpróbáltatásban az ember rájön, hogy imádkozni is kellene. Többet és jobban kellene imádkozni. Vannak emberek, akik a megpróbáltatáskor inkább arra gondolnak, hogy miért büntet, miért ver a Jóisten. Pedig ez nagyon helytelen gondolkodás. A Jóisten mindennel jót akar nekünk, még azzal is, amit mi rossznak gondolunk. Nevelni akar, tisztítani akar, magához akar ölelni a szenvedéssel. Az emberi természet irtózik a szenvedéstől, a megpróbáltatásból. Nem hisznek, s akkor örömtelen az életük. A hit hiánya hozza ezt magával. Jó lenne, hogy az emberek valóban higgyenek, erősen bízzanak.

Van valamilyen üzenete a Jakab Antal konyhában dolgozó személyzetnek?

– Legyen életörömük! Minél több embernek legyen életöröme, mert ez hiányzik a mai világban. Örülni mindennek, amit látunk magunk körül, s amit a Jóisten adott. Mindennek lehet örülni. Hála Istennek én tudok örülni mindennek, a nehézségek ellenére is. A Gondviselés sokszor váratlanul lép közbe. Mindenért hálásak tudunk lenni és kell is legyünk.

György Mária Angéla

Ha szeretné támogatni Meleg ebédet időseknek elnevezésű programunkat, ITT megteheti!