Van egy életmentő ötletünk: elsősegély-képzés

Tízórás, két délutános képzésre kerül sor Gyergyószentmiklóson június 4-5-én a Márton Áron utca 22. szám alatt. A 14 év fölötti résztvevők az elsősegélynyújtás alapjait ismerhetik meg. Mert a legtöbbet az árt, aki nem tesz semmit. A tudás bátorságot ad, életet menthet.

A Caritas szervezésében, Sebestyén Lázár egészségügyi szakápoló, felnőttoktató vezetésével újabb, gyakorlatra épülő képzés indul. Igény van rá, bizonyítja az első, májusi alkalom, amikor 13 személy ismerkedett meg az életmentés alapjaival, és a szakember segítségével oszlatott el tévhiteket, nyert bátorságot, hogy krízishelyzetben ne lefagyjon, hanem a bajbajutott segítője lehessen.

A résztvevők többsége arról számolt be az első alkalmon, hogy ijedség lesz úrrá rajta, ha eszméletlen embert lát, és szíve szerint elszaladna vagy elájulna a vér látványától. Volt köztük pedagógus, lelkipásztor, takarítónő, építőmérnök, gyógymasszőr és csontkovács, nyugdíjas, illetve középiskolás diák is, aki elmondta: „a jövőmet úgy tervezem, hogy embereken segítek.” A szándék, tudás, cselekvés hármasából az első tehát adott volt, a tudást pedig szakembertől szerezhette meg, hogy ha az élet úgy hozza, cselekvőképes lehessen.

Erős vérzés, fuldoklás, eszméletlen állapot, szívmegállás – a felsoroltak mindegyike halálhoz vezethet… vagy az élet lehetőségét adja vissza, ha van, aki szakszerű segítséget nyújtson. Hogyan próbálunk a sérülttel kommunikálni, hogyan hívjunk mentőt, mekkora segítség a segélyhívó telefonos applikáció, mit jelent a stabil oldalfekvés, a nyomókötés, a Heimlich-fogás, mi a különbség kisbaba és felnőtt ember újraélesztésében? Élet-halál kérdései ezek, és aki tudja rá a választ, aki lefagyás helyett cselekszik, életmentő lehet.

A képzés részletei itt olvashatóak: https://caritas-ab.ro/te-is-menthetsz-eletet/