VÉDelem konferencián jártunk

Egy csodálatos esemény volt, és rengeteg hasonló célért küzdő embert vonzott a VÉDelem konferencia, ahol az előadók és a résztvevők megosztották egymással tapasztalataikat és jó gyakorlataikat.

Rengeteg különféle embert összekapcsolt, hogy együtt, megoldást keresve harcoljanak. Én magam is részt vehettem ezen az eseményen, és szeretném szavakba foglalni mindazt, aminek szemtanúja lehettem, hogy mindenki láthassa azt a csodát, amiért a konferencia megszervezésre került.

Az előadók több szempontból körbejárták a témát: hogyan védekezzünk, kihez fordulhatunk segítségért, hogyan védjünk meg másokat, hogyan lehetünk mi magunk a támasz, a változás, amely fényt hoz a sötétségbe. Csodálatos eredményeket és kevésbé sikeres projekteket is bemutattak, de mindben közös volt, hogy bármennyire is nehezen megy, nem adják fel, folytatják. A segítők az idősek, a gyerekek, a nők elleni erőszak, a kisebbségek, fogyatékkal élők nevében is felszólaltak. A hallgatás nem megoldás. Ha behunyjuk a szemünket, mert nem a mi problémánk, nem old meg semmi. Nem segíthetünk mindenkin, rengeteg csalódás is fog érni, de mindig megéri, mert mindig lesz olyan, aki hálás lesz, aki elfogadja a segítséget, és amíg egy emberen is tudunk segíteni folytatnunk kell a harcot. Csak együtt vagyunk képesek változást hozni.

„A tenni akarás és a tettek szorosan követik egymást”ez a gondolat nyitotta az első előadást. Nem elég akarnunk, meg is kell tennünk, véghez is kell vinnünk mindazt, amiben hiszünk.

Otthon. Mindenkinek szüksége van egy olyan helyre, amit így nevezhet, azonban ez sokaknak nem adatik meg. Ezeknek az emberek igyekszenek otthont teremteni a mögöttük álló szervezetek. Sajnos nem lehet mindenkin segíteni, de akin tudunk, miért ne tennénk?

„Tökéletes házasság vagy tökéletes hazugság” – elég erős mondat. Sokszor észre sem vesszük, hogy hazugságban élünk, mert félünk. Félünk segítséget kérni a szégyen miatt, hogy mások mit gondolnak, kevesebbnek érezzük magunkat, és inkább azt hazudjuk magunknak, hogy minden rendben. De van döntési lehetőségünk, cselekedhetünk másként. Ezért küzdenek ezek az emberek. Mindig van más út, ahogyan könnyebb is.

 „Nem csak a pofon bánt, a szóbeli bántalmazás megöli a lelket.” Az emberek elfelejtették, hogy a segítségkérés nem a gyengeség jele. Ezért jött létre a konferencia, hogy ha kevesen is, de hallhassák: van kihez fordulni. A segítségkérésben erő van. A kívülálló emberek feladata, hogy merjenek hitet adni a változáshoz, emlékeztetni, hogy képesek vagyunk rá, van helyünk.

Törődni egymással igenis fontos. Van a bántalmazó, a bántalmazott és a figyelő, aki sokszor nem tesz semmit, csak hallgat. De ez nem megoldás, a figyelő a hallgatással létjogosulttá teszi a bántalmazást. Rá kell jönnünk, mit tehetünk bántalmazottként vagy figyelőként.

 „Nincs rossz ember, csak meg nem értett.” A gyökerek fontosak, nem szégyellnivalók. Bárhonnan is jövünk, jogunk van küzdeni.

Két gondolat fogott meg igazán. Rengeteg ember elmondta, hogyan is védekezzünk, és védjünk meg másokat, de az is fontos, hogy hogyan védekezzünk önmagunk ellen.

„Önmagunk védelme, önmagunkkal szemben.” Van, hogy az ellenség nem kint van. Sokszor hiába építjük fel a várfalat, védőburkot, tudjuk, hogyan védekezzünk attól, ami kintről jön. Van, hogy a külső erők fordítanak magunk ellen, de meg kell tanulnunk védekezni önmagunk ellen is. Nem lehetünk önmagunk ellenségei, mert ez olyan, mintha egy szakadékra próbálnánk várat építeni, sosem lesz igazán erős.

A másik gondolat: „Minél több szívet megmentünk, annál jobban szeretünk.” Számomra sokat jelent ez a mondat, ugyanis mindig nagyon fontos volt, hogy segítsek másokon, és folyton azt kaptam, hogy ha csak adok, akkor elfogyok. De ez tévedés. Talán ezért ragadott meg ennyire ez a gondolat, és az, hogy végre olyan emberek vettek körül, akik értik, érzik, amit én is.

A VÉDelem Közösségépítők konferenciáján résztvevő emberekben és szervezetekben az a közös, hogy másokért álmodnak: az az álmuk, hogy segíthessenek, hogy mások is álmodhassanak.

Kelemen Tímea, 
Önkéntes

Kapcsolódó írások:
Közösség, kapcsolat, gyógyító találkozás >>> BŐVEBBEN
Közösségépítők konferenciája: Felfoghatatlanul sok munka van a szociális szolgáltatások mögött >>> BŐVEBBEN