Véget ért az iskola. Merre tovább?

The Find your way to the world of work project is funded by Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment.

Pályaválasztásban és a munkában való elhelyezkedésben segítik a fiatalokat a Gyulafehérvári Caritas szakemberei.   

Végzős diákok számára sem könnyű eldönteni, hogy merre tovább a nagybetűs életben: mihez kezdjen a szakdiplomával, mihez ért valójában, hol és milyen munkát talál, mennyi lesz a fizetés, vagy jó lenne még tanulni? Hát még azok számára, akik valamilyen oknál fogva kiestek az iskolai rendszerből, illetve hátrányos helyzetük miatt kisebb esélyük van a beilleszkedésre, egy normális életvitelre.

Fiatalok ezirányú segítését és mentorálását vállalta fel a Caritas egy kis csoportja Gyergyószentmiklóson, Székelyudvarhelyen, Marosvásárhelyen és környékén. Ahogyan a két éve zajló program neve, Iránytű a munka világába is mutatja, eligazítják őket a munkavállalásban, kezdve attól, hogy együtt derítik ki és fejlesztik készségeiket, képességeiket, keresnek számukra munkalehetőségeket.

Mindjárt a legelején helyi szakközépiskolákkal vették fel a kapcsolatot, a pedagógusokkal működnek együtt a diákok motiválása, fejlesztése érdekében, hogy miért érdemes tanulni, miért fontos oklevelet szerezni. Olyan kiegészítő tevékenységeket hoztak számukra, amelyekre a tanórák kereteiben már nem jutott idő és elengedhetetlen a személyiségük fejlődéséhez, a felzárkózáshoz.

A mentorok minden egyes fiatallal külön-külön foglalkoznak, tanácsokkal látják el őket és végigkísérik a munkavállalás folyamatában. Emellett a csoportos tevékenységek során készségeket és képességeket fejlesztenek, különféle szakmákat mutatnak be meghívott szakemberek által, cégeket látogatnak, illetve pályaorientációs műhelyeket szerveznek számukra.

Zajlik azoknak a helyi vállalkozásoknak a felkutatása is, akik munkát adhatnak, alkalmaznák a pályakezdőket, ezzel párhuzamosan pedig a fiatalokat is felkészítik a munkaadók által kínálta állások betöltésére.

Eddig több mint kilencven fiatal vett részt a programban, részesült egyéni mentorálásban, kísérésben, egy páruknak sikerült megfelelő munkát találni és elhelyezkedni.

Bővebben az Iránytű a munka világába c. projektről >>>>

The Find your way to the world of work project is funded by Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment.

Implemented by:

Working together for a green, competitive and inclusive Europe

Galéria

Letöltések