Velo Akadémia Marosszengyörgyön is

Egyedi élményben volt része 14 marosszentgyörgyi, második és harmadik osztályos iskolásnak a Hand in Hand program keretében: a gyermekek elméleti és gyakorlati biciklis képzésen vehettek részt.

A mezőpaniti képzéshez hasonló oktatásra két alkalommal került sor Marosszentgyörgyön a Marosszéki Közösségi Alapítvány és a Gyulafehérvári Caritas együttműködésében. A két óra elmélet és két óra gyakorlat alatt a gyerekek tanultak, játszottak és bicikliztek is.

Bár unalmasnak és érdek nélkülinek igérkezett a sok szabályról, figyelmeztetésről és törvények betartásáról szóló elméleti rész, a gyerekek mégis kíváncsian figyeltek arra, milyen biciklitípusok vannak, mikor és kinek szabad különböző típusú utakon közlekedni, melyek azok az elemek, amellyel kötelezően és melyek azok, amellyel ajánlottan fel kell legyen szerelve a kerékpár, mit jelentenek a leggyakoribb közlekedési táblák, kell-e, és ha igen, mikor kell viselni a fényvisszaverő mellényt stb. Emellett a bicikli felépítése és tartozékai is tisztázódtak a kisiskolásokban.

Az elméleti órák után következhetett a gyerekek által legkedveltebb rész: maga a biciklizés. Az akadálypályával mindenki, fiú és lány egyaránt bátran megbirkózott. Talán nem is kell mondani, mekkora sikernek örvendett a gyakorlat, hiszen sokuknak közülük nincs saját biciklije otthon, illetve ha van, az – elmondásuk szerint – használhatatlan állapotú.

A képzés végén mindegyik gyerek egy gazdag ajándékcsomagban részesült, mely biciklire felszerelhető csengőt, különböző lámpákat, macskaszemeket és fényvisszaverő mellényeket is tartalmazott.

(Márton Kinga Izabella)