Vicces, amikor Figurázik az Iránytűd…

 

Április hónapjában bolondozik az időjárás, de nincs jó humora. Mi mindjárt az elején, hetedikén, egy szerdai napon útnak is indultunk Udvarhelyszékről Gyergyószékre, de az időjárás bohóctortát reggelizett és a bolondját járatta velünk. Gyönyörű napsütésben haladtunk el a tejködben úszó Zeteváralján a víztározó mellett, miközben a sűrűn leomló hóból elakadt sárgaszemű kamionok foszlott alakjai tűntek fel és a Libán fenyvesei a hegyekről biztosan látták a hókotrókat, melyek álmosan indultak megannyi várakozó sofőr szíve felé. Együtt nevettünk Áprilissal, de nem egyformán vele.

Az izgalmas utazást követően boldog találkozás következett, közös program volt, ez mindig nagy népszerűségnek örvend. Leültünk a teremben és elkezdődött a program. Egy gyergyószéki sportolóval volt lehetőségünk beszélgetni. A téma a motiváció volt, meghívottunk pedig tökéletes példa erre. Egyszerű családból indult szegényes háttérrel, megdolgozott az egyetemi tanulmányaiért, munkába állt, majd eljutott a világsikerig egy olyan kis faluból, amit sokan nem találnánk meg a térképen egy perc alatt. Mesélt a fiataloknak élményeiről, kihívásokról, nehézségekről, mélypontokról és sikerekről. Energikus jelleme magával ragadta a fiatalok figyelmét, álmaik megvalósítására és kitartásra bíztatta a fiatalokat, búcsúzáskor is ezt erősítette meg bennük.

Közösen ebédeltünk és közben beszéltünk az aznapi eseményekről, a szünetben nagy vidámságot okozott egy irodai szék és egy félig leereszkedett labda.

Ebéd után feltettük a kérdést: Jól esne egy S.Ö.R.? A választ – gondolom – mindenki tudja, így a következő pillanatban a Figura Stúdió Színház nézőterén ültünk reflektorfényben és izgatottan vártuk a S.Ö.R. című előadás elkezdődését, ami rövidítés nélkül így hangzik: Shakespeare Összes Röviden. Sokat nevettünk, ez a darab magával ragadta az Iránytű a munka világába projekt teljes csapatát, volt olyan, aki életében először volt színházban, de biztos vagyok benne, hogy nem utoljára. A vastaps után lehetőségük volt a fiataloknak kérdezni a színészektől, amit ki is használtak. Kérdeztek a szakmáról, a színészeket segítő emberekről, mindenről. Hallhattunk több olyan szakmáról is, ami hozzátartozik a színházhoz, de a nézők nem találkoznak vele.

Hazafele szikrázóan sütött a nap, a kamionok az olvadó hóval együtt párologtak el az utunkból, tisztán csillogott a víztározó… talán Április rájött, hogy elmúlt elseje. Útközben meséltük az élményeket és megszavaztuk, hogy szervezünk még olyan kirándulást, ami szórakoztatóan repít el minket a munka világába.

Mindannyiunk nevében köszönöm a tartalmas beszélgetéseket és a nyitottságot az előadóknak. Kollégáimnak, Füzi Imolának, Mezei Hajnalnak, Szabó Zsuzsának, Benedek Alexandrának pedig a szervező munkát.

Tókos Norbert

The Find your way to the world of work project is funded by Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment.

 

Implemented by:

Working together for a green, competitive and inclusive Europe