Vidám vakáció

Amint a cím is mutatja, a marosszentgyörgyi nappali foglalkoztató központban a legjellemzőbb érzés a vidámság.

„Ha egy ajtó bezárul, egy másik kinyílik.” Akár a mottónk is lehetne ez az idézet, hiszen alig zárta be kapuit az iskola, a Hand in Hand csapata Marosszentgyörgyön és Csejden teljes gőzerővel folytatja tevékenységeit. Június 14-én immár sokadik alkalommal szerveztük meg a nyári programot, amely egész nyáron át tart majd. Ennek keretében minden nap színes foglalkozás-kavalkádot kínálunk az óvodás és 0-IV. osztályos gyerekeknek. Ezáltal lehetőséget biztosítunk számukra a kikapcsolódásra, önfeledt vidámságra, kreatívkodásra, szocializálódásra, képességek és készségek feltárására, valamint az érzelmi fejlődésre. Szakképzett munkatársaimmal – Benkő Zsuzsanna, Farkas Krisztina, Orbán Erzsébet és Kovács Beáta szociálpedagógusokkal, Hodor Délia gyógypedagógussal, Tilinger Mónika pszichológussal, Farkas Enikő és Récsei Mária szociális munkássokkal, központvezetővel – tudásunkat egyesítve egy olyan széleskörű programot állítottunk össze, amelyet szívesen látogathatnak a gyerekek. A témákat napokra osztottuk, így szerveztünk kreatív, kommunikációs, nagymozgásos, pasztorációs (lelkigondozás) és szocializálódásról szóló napokat.

Az óvodás gyerekek minden nap utazást nyernek a mesék világába, de feltárunk, és megélünk bibliai történeteket is. Megtanulunk hálát adni a körülöttünk történő jó dolgokért, és megköszönjük a mindennapi kenyerünket. Betekintünk az egészséges életmód, higiénia, gasztronómia világába is, muffint és pizzát sütünk, gyümölcsöket kóstolunk és gyümölcssalátát készítünk. Elmaradhatatlan lesz a vizeslufis szórakozás is, szabadtéri és csapatjátékok, valamint a táncos-mozgásos tevékenységek sokasága.

Az óvodások tevékenységei után a 0-IV. osztályos gyerekeké lesz a főszerep. A napi tábor témái megegyeznek az nyáriovi témáival, de mellettük gyakoriak lesznek a séták, barangolások, mini kirándulások a közelben, mint például a marosszentgyörgyi Máriaffy-kastély udvarára, a csejdi tisztásra a falu végén, ahol csapatjátékok, piknikezés és gulyásozás vár rájuk.

A Gyulafehérvári Caritas Superar Kórusának próbáit is naponta folytatjuk a tábori tevékenységek után, így fejlesztjük a gyerekek zenei készségeit. Ritmusgyakorlatok, szolmizációs játékok, hangjegyekkel való ismerkedés, gyakorlatok az ukulelével és néhány új dal tanulása lesz a fő cél, amelyek elsajátítása után a kórustagok bátran-büszkén, emelt fővel indulhatnak az augusztus végén megszervezésre kerülő négynapos ukulele táborra.

A finom szendvicsek, ízletes falatok sem hiányozhatnak a napi rutinunk kialakításából.

Gyerekhangok sokasága csendül fel nap mint nap a közösen megálmodott, kitalált himnuszunk éneklése közben:

„Eljöttünk a táborba,
ez a tábor himnusza.
Mókázunk és mulatunk,
jó dolgokat csinálunk:
szórakozunk!”

 

Dósa Hanna-Blanka,
pszichológus Marosszentgyörgyön és Csejden

Rólunk írták:
Vakációs foglalkozások közel száz gyereknek >>> BŐVEBBEN