Vidékfejlesztés: nyárösszegzés

Tartalmas programot kínált az érdeklődőknek a Gyulafehérvári Caritas Vidékfejelsztése. A nyár új tudást és sikerélményt hozott, erről számolt be részletesen Köllő Réka.

Gyerektábor

Az idén is megszerveztük a gyerektáborunkat, a harmincegy résztvevő közül tizenhat visszatérő táborozó volt, sőt, a tapasztaltabb táborlakók közül kerültek ki azok az önkéntesek, akik a programok szervezésében voltak segítőink. A tematikus napokon szerzett ismereteket a túranapon ültették gyakorlatba.

A hangsúly a vizeink védelmén volt, az Olt forrásához túráztunk a hegyimentőkkel, a túrázás során felhasználták a madárfelismerésről szerzett új tudásukat, ismerik számos gyógynövény jótékony hatását, és tudják, miként boldogulhat a természetben a turista, hogy el ne tévedjen, a sérüléseket megelőzze vagy kezelje.

A táborban készített madáretetőket és a parafa üzenőfalat vitték haza, de tudnak mindannyian már joghurtot készíteni, ismerik a galambossütés módját és hagyományát, barátaikat pedig már ők taníthatják fűszersó- és gyógytea-készítésre, miközben táborban tanult dalokat dúdolnak.

Jövőre két tábort is tervezünk, a kicsik és először érkezők az alapismereteket sajátítanák el, a nagyobbak, úgymond haladók számára itt alvós, sok túrázást tartalmazó programot kínálnánk.

Tudásátadás

Az Erasmus program keretében tanárok és diákok voltak a tangazdaság vendégei egy hétig, gyakorlatban ismerkedve a gazdálkodással, növénytermesztéssel. A Varga Katalin utcában zajlott idén is a szakmai gyakorlat, melyen a Batthyány Ignác szakközépiskola kilencedik osztályt végzett állategészségügy-szakos tanulói vettek részt.

Rendszeres volt a látogatás, átlagban hetente két csoport ismerkedett a tangazdaságban zajló tevékenységekkel, állattartással, növény- és sajtkészítéssel, a méhészettel, gyógynövény-feldolgozással.

A gyógynövényes képzések folytatódtak, Köllő Melinda vendégelőadó várta az érdeklődőket. Az igény arra kötelez, hogy ősztől újabb alkalmat hirdessünk. Szintén ősztől a többi képzést is újrahirdetjük, kiegészítve varró-hímzőkörrel, melynek igénye a gazdasszonyoktól származik. Első lépésként a kötényeiket szeretnék hímekkel díszíteni, ám az együttlétek reményeink szerint ennél sokkal többre adnak alkalmat.

Sajtok sikere

Különböző gasztronómiai rendezvényekre, bornapokra kaptunk meghívást bel- és külföldön, ahol a Vidékfejlesztés sajtjait kínáltuk. A fondüestekre is igény mutatkozik vendégeink részéről.

Több gazdaszervezettel ápolt kapcsolataink élőek, a nyár folyamán többen is meglátogattak, tapasztalatcserét szerveztünk. Kiemelkedő élmény volt a konstancai utunk. A Konstancai Kecsketartó Szövetséggel már három éve együttműködünk, akkor tartottunk először az ország számos településéről érkező kecsketartók számára sajtkészítő képzést Szilágy megyében, illetve Konstancán. Most a Caprirom jubileumi ünnepségén több ország kecsketartó szövetségeinek résztvevőivel lehettünk együtt. Az eseményen jelen volt az agrárminisztérium és a konstancai kutatóintézet, állattartást oktató egyetemek képviselője, az Országos Pirostarka Szarvasmarhatartó Egyesületet, hogy a kecskék törzskönyvezésének folyamatának elindítását tapasztalatukkal segítsék, és meghívtak minket, kiemelt partnerként, mint a felnőttképzésben sajtkészítést oktatókat.

A szakmai konferencia másnapján sajtkészítés és sajtversenyre került sor. Ott voltak azok, akik egykor a sajtkészítő tanfolyamunkon részt vettek, és azóta is készítik a tejterméket, abból is élnek meg. A sajtversenyen francia, spanyol zsűritagok elismerően értékelték tudásukat, a szervezők pedig hálásan köszönték segítségünket, elmondva, horgászbotot adtunk a gazdák kezében, a képzés óta olyan minőségi sajtot tudnak előállítani, amely a megélhetésüket biztosítja. Igazi elismerése volt ez a munkánknak.

Új kenyér ünnepe

Hagyományteremtő lehet az a mód, ahogy az idén tartottuk az Új kenyér ünnepét. Vajdaságból érkező vendégeink hozták a búzalisztet, a negyvenhét érkezővel közösen sütöttünk kenyeret, melyet György Balázs plébános áldotta meg. Szent István ünnepén a magyarság összefogását is célzó eseményt jövőre is hasonlóképpen szerveznénk meg, ez lenne az együttlét kovásza.

Egyébként a vajdasági vendégek üzentek: kovászt kérnek tőlünk, így az e heti, topolyai utunk során visszük nekik székelyföldi kovászt, és hozunk a hajdinamáléjuk alapját képező lisztből.

A Vidékfejelsztés ősztől újabb eseményeket, képzéseket tervez, melyek a Caritas Vidékfejlesztés facebook-oldalon követhetők.

Balázs Katalin