Vidékfejlesztési képzések a hétvégén

A tévhitek ellenére az állattartó gazdák feladata nem csupán az „állatok etetése” és az „állati ürülék” kihordása, ennél sokkal összetettebb folyamat az, amit a területben járatlan emberek állattartás címén gondolnának.

Éppen ezért azt gondoltuk, hogy lehetőséget biztosítunk a helyi, erdélyi gazdáknak olyan külföldi szakemberektől tanulni, akik több generáció állattartó, sajtkészítő hagyományát viszik tovább.
Olyan tudás és tapasztalat befogadására szeretnénk ösztönözni a helyi gazdákat, amely őrzi az ősi hagyományok jellemzőit, ugyanakkor a modern kor és technika vívmányainak is megfelel.

Április 22-25. között tartandó képzéseinken picit más megvilágításban ugyan, de rendkívül hasznosan, az itteni viszonyokat is szem előtt tartva képezhetik magukat a gyergyószéki gazdák.

Április 22. – Fejőgéptisztítás

A megfelelő fejési technikákat, a fejőgépek, fejőberendezések tisztán tartását, a fejés során elkövetett leggyakoribb hibákat ismerhetik meg az érdeklődők ezen képzésünk keretén belül. 

Április 23. – Sajtkészítés

A jó bornak nem kell cégér – tartja a mondás. A jó sajt is ilyen. Olyan, mint a székely menyecske: az idő múlásával alakul, lesz egyre tüzesebb és vonzóbb, az idő múlása teszi nemesebbé. Ezen képzésünk során ősi svájci sajtkészítő recepteket, praktikákat ismerhetnek meg az érdeklődők. A képzést a nemzetközileg elismert Konrad Suter tartja.

Ápr. 23 – Szarvasmarha körömpucolás

A szarvasmarhák megnövekedett mozgászavarainak 80-90%-át a lábvégek rendellenességei és betegségei okozzák. A szilárd burkolaton való mozgás a körmöket annyira koptatja, hogy körmözésre rendszerint nincs szükség. A csülökszaru természetes növekedésével – a mozgásban korlátozott állatokon – nem tart lépést annak kopása, ezért rendszerint a körmök túlnövését lehet észlelni. A csülök túlnövésének és az abból származó betegségek és gazdasági károk megelőzése végett a csülök rendszeres ápolása kötelező. Bővebb információt Köbi Sturzenegger előadótól tudhatnak meg, aki több mint 50.000 szarvasmarha körömpucolását végezte már el.

Április 25. – Istálló- és állathigiénia, illetve takarmányozás

Az állatok tisztán tartása, az istálló higiéniája, tisztasága épp oly fontos az állatok esetében is, mint az embereknél. Nem is gondolnánk, hogy egy nem megfelelően rendezett állati köröm vagy pata, nem beszélve az állat környezetéről, ahol él, milyen kihatással lehet az állat fejlődésére, tejhozamára, adott esetben a hús minőségére, az állat hasznosítására. A képzést Köbi Sturzenegger tartja.

Úgy gondoljuk, hogy képzéseink minden állattartó gazda számára hasznos, új ismereteket, új lehetőséget nyújtanak az állattartáshoz. A két svájci szakember nemzetközi elismertsége, tapasztalata a garancia arra, hogy Székelyföld viszonylatában egy modern állattartási formát ismerhetnek meg az érdeklődők.

(Köllő Réka)