Visszatekintettek fiatal korukra

„Fiatalkori szép emlékeim” címmel vetélkedőt szerveztek június 13-án a Gyulafehérvári Caritas gyergyószentmiklósi Szent Erzsébet Öregotthonában, amelyre az idősek közül tízen neveztek be.

A versenyzők hat kérdésre válaszoltak, amelyek a munkát, munkaélményt, a régi szórakozási, udvarlási szokásokat, továbbá életük legnagyobb sikerélményét, és az idősek, fiatalok közötti kapcsolatot tartalmazta. Az utolsó feladatnál pedig egy üzenetet fogalmaztak meg a fiatalok számára.
A részvevők megtudták, hogy akkoriban a munkát már 12-13 évesen elkezdték, a munkaélményük nagyon színes volt. Volt, aki a tánccsoportjuk sikerét tartotta a legnagyobb munkaélménynek, volt, aki a kenyérsütést, vagy akár tanítóként a gyerekek tudását, fejlődését. A legnagyobb sikerélmény legtöbbjük számára a családjukhoz kapcsolódott: gyerekszületés, felnőtté válás, házasságkötés.
Szórakozási lehetőségeik is különbözőek voltak. Aki városon élt, sétált a parkban, színházba járt, mások pedig, akik falun éltek, „csűrdöngölőbe” és fonóba jártak. A fonóba gyakran még a szülők is elkísérték a lányokat. A szülői szigorúsághoz kapcsolták a megbeszélt, pontos időben való hazaérkezést. Az udvarlási szokásoknál többen említették az „éjjeli zenét”, amelyet a fiúk adtak a lányoknak és a lányok „gyújtott gyertyával” köszönték meg a meglepetést. Az időseket tiszteletben tartották, „volt szavuk a családban”, a fiatalok nem merték volna kijelenteni, leinteni őket, „hogy az akkor volt”. Üzenetként megfogalmazták, hogy családon belül tanítsák a fiatalokat az idősek tiszteletére és életbölcsességük maghallgatására. A versenyzők és a hallgatóság egyaránt nagyon jól szórakozott.
A versenyzőket a zsűri díjjal, virággal, csokoládéval és oklevéllel jutalmazta. (Kiss Gabriella)