Visszavárnak énekelni

Három autóval tizenkét személy indult útnak Gyergyószentmiklósról. A Caritas nappali foglalkoztatójába járó idősek Gyimesbükkbe indultak kortársaikkal és a tájjal ismerkedni június 29-én. Kalácsot vittek ajándékba, és két nagy kosár csörögével fogadták őket a gyimesiek.

A Deáky panziónál kezdődött a közös program, Deáky András örök tanítóként mesélt a gyimesbükki tájról, történelemről, majd a harminc fős társaság útnak indult, hogy saját szemével lássa, amit imént hallott. Újabb ismeretségre tettek szert, hozzájuk csatlakozott Guszti bácsi, Bilibók Ágosoton a bakterházi múzeum alapítója idegenvezetőként, majd a Kontumáci kápolnánál újra Deáky vette át a szót, pestisről, karanténról, határvédelemről beszélve.

Egy jajszó nem volt az idősek körében, pedig volt, aki még a kopjafákhoz is kijárt, és ha nem zárják el felújítás miatt a Rákóczi-várhoz vezető lépcsőket, bizonyára, arra is lettek volna jelentkezők. „Az is jött, aki nem tudott menni” – jegyezte meg egy kísérő arra célozva, hogy a gyimesi néni, akit kocsival kellett kivinni, gyalog érkezett vissza a kápolnától.

A Deáky panzióban várta őket az ebéd, a pávák és kaktuszok látványa, majd emésztés-elősegítőként nagy közös éneklésre került sor. Aztán búcsúztak az idősek, visszahívással: „jövő hónapban várjuk vissza magukat énekelni!” – hangzott az elbocsátó szép üzenet a gyimesiek részéről. A gyergyóiak, megtörténhet, hogy nemet mondanak az utazásra: tervezik, hogy a közeljövőben ők hívják meg a gyimesieket… énekelni.

Balázs Katalin