Young Caritas nyomában

Ausztriai és magyarországi tanulmányi úton jártak március utolsó hetében az önkéntes program munkatársai. Céluk az volt, hogy megismerjék az osztrákoknál  jól bejáratott, sikeresen működő, fiatalokat mozgósító és önkéntességre nevelő Young Caritas programot.

A Young Caritas neve mögött fiatalok szociális érzékenyítését és önkéntességre való bátorítását célzó tevékenység zajlik Európa-szerte. Már korábban megfogalmazódott bennünk, hogy szeretünk fiatalokkal dolgozni és jónak tartjuk, hogy minél több fiatallal megismertessük a Caritas önkéntes szellemiséget, ezért szeretnénk meghonosítani a Young Caritas modellt Erdélyben is.

Utazásunk első állomása a bécsi központ volt, ahol  Petra Kocen, a program országos vezetője fogadott bennünket egy helyi önkéntes társaságában. Elmesélték, hogyan indult a program és megismerhettük azokat az akciókat, amelyeket országos szinten szerveznek önkéntes fiatalokkal.  Bécsi látogatásunk második állomása az Aktion Fabrik volt, egy új, klubszerű helység, ami lehetőséget kínál a fiatal önkénteseknek a találkozásra, ötletelésre, jótékonysági akciók kidolgozására. Alexis, a hely egyik megálmodója mutatta be nekünk a különleges épületet, lelkesedése és elhivatottsága magával ragadó volt, akárcsak az Aktion Fabrik kreatív, színes, érdekes hangulata.

Következő állomásunk Linz volt, itt találkozhattunk a Young Caritas megálmodójával és lehetőség adódott együtt dolgozni az ottani kollegákkal, betekintést nyerni a munkájukba, részt venni két középiskolában tartott interaktív, szociális témát érintő workshopon. A két napos linzi tartózkodásunk után búcsút vettünk a kollégáktól, akik nagyon támogatnak bennünket az itthoni Young Caritas elindításában. Úton hazafele megálltunk Budapesten és meglátogattuk  magyar partnereinket is. Betekintést nyerhettünk a magyar Katolikus Karitász és az Önkéntes Központ Alapítvány munkájába.

Elfáradva, de sok-sok élménnyel és információval gazdagodva tértünk haza. Az utazás megerősített abban, hogy érdemes a fiatalsággal együtt dolgozni és lendületet kaptunk ahhoz, hogy csapatunkkal közösen lerakjuk az erdélyi Young Caritas alapköveit.

Reméljük, hogy az építkezés hamarosan elkezdődik és sokakkal együtt dolgozhatunk még ebben a témában.

(Tatár Előd)