Zöldségszüreti bál Őrangyal módra

Piros falú kerek ház. Lakik benne gyerek száz. Mi az? Paprika! Cékla! Retek! Káposzta! Paszuly! Paaaradicsom! Kiáltották az őrangyalok megválaszolva az elhangzott találós kérdéseket.

Október 30. Szüret vége. A Gyulafehérvári Caritas Fogyatékkal élőket támogató szolgálata, a Hargita Megyei Sport és Ifjúsági Igazgatóság és a Szent Gellért Alapítvány közös alapítású Őrangyal Programjában is az őszi szüret alkalmából ünnepelt a 90 fős őrangyal sereg a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium bentlakásának dísztermében. Játékos zöldségszüreti bál volt, mely úgy ízlett, mint egy ínycsiklandó zöldségsaláta.

Csapatokra oszlottunk és zöldségsalátát játszottunk. Kinek nem maradt hely a körben, megkeverte a salátát úgy, hogy zöldségneveket mondott a széken ülők meg helyet cseréltek annak megfelelően, hogy ki-ki milyen zöldség nevet kapott a játék elején.

Körbe állva táncoltunk, miközben három „forró” pityóka járt hevesen kézről kézre. Olyan forró volt a pityóka, hogy „megégette” annak a kezét, akinél épp tartózkodott miközben leállt a zene. A megégetett kezűek a kör közepére álltak és úgy megszaporodtak, hogy kinőtték a külső kört. Akkora buli kerekedett, hogy egy egész városnak elég lett volna bőven.

A bál hevében megkereste ki-ki a maga számpárját és újból táncra perdültek. Leállt a zene ismét. Hogyan táncoljunk? Kiáltották. Öregesen, szégyenlősen, lassan, nagyon gyorsan, fáradtan, részegesen, büszkén… és táncoltak ezeknek megfelelően.

A végén még szekérversenyben is megmérettettek a csapatok, 20 gesztenyét kellett elszállítsanak papírtányér-szekéren. A végén mindenki levonta a következtetést, hogy az első helyért nem elég nagyon gyorsnak lenni, sőt.

Az októberben született őrangyalokról sem feledkeztünk meg, megénekeltük őket annak rendje s módja szerint.

Aki nem hiszi, járjon utána.

A csíkszeredai Őrangyal programot a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium és a Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatta.

(Borota Karola)