Zöldülő munkahelyek Székelyudvarhelyen

Ökoszociális szemlélet vállalkozói közösségeknek címmel szervezett szemináriumokat a Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztés Székelyudvarhely önkormányzata támogatásával

November 23-án dr. Bakó Rozália, a Sapientia EMTE Műszaki és Társadalomtudományok Karának szervezetszociológia oktatója és a Globális Információs Társadalmi Figyelő nemzetközi program kutatója tartott előadást Környezettudatos szervezeti kommunikáció címmel. A szeminárium során arról hallhattunk, hogy a kommunikáció egy szervezet számára olyan, mint a vérkeringés az emberi testnek. A környezettudatos kommunikáció során az egyének nem szennyezik egymás idejét sem késéssel, sem rossz tervezéssel, sem kéretlen levelekkel, csatolmányokkal.
Mint kiderült, a környezetbarát iroda program az osztrákoknál már 2001-től működik, kormányzat szintű útmutatással, Magyarországon 2005-től, Romániában csak 2009-től beszélhetünk róla.
Oda kell figyelnünk, hogy a nagyvállalatok gyakran szerveznek környezettudatossági akciókat, azzal a céllal, hogy elfedjék környezetszennyezésüket, kompenzálják azt. Ezt nevezhetjük úgymond zöldre-festésnek is.
November 30-án Molnár Judit Vissza vagy hova?felelős vállalatok értékrendje címmel tartott előadást. Azon üzleti vállalkozás, amely elköteleződik az etikus viselkedés, a környezettudatosság és a gazdasági fejlődéshez való hozzájáruláshoz – nevezhetjük társadalmi felelősségű vállalatnak.
A két szeminárium megszervezést azért tartották indokoltnak a szervezők, mert az ember egyre több időt tölt a munkahelyén, egyre fontosabb szocializációs közeget alkot a munkahely. Elmondható, hogy napjainkban egyre több elektronikus hulladékot termelünk, internetpolgárokká válunk. (Madaras Gizella Aliz)