Kiadvány demenciával élők és hozzátartozóik számára

https://drive.google.com/file/d/1hF9Oa-GDzo1SNwWzT10K2g3Ki6GVQ72u/view?usp=sharing


Ajánló

Édesapám ötvenkilenc éves. Két éve agysorvadással diagnosztizálták, amelyet külső okok váltottak ki. Az okok megszüntetésének, az egészséges életmódnak és édesanyám gondos ápolásának köszönhetően állapota stabilizálódott: sem az agysejtek, sem a családtagok közti kapcsolatok nem romlottak tovább. Sőt: megerősödtek, elmélyültek, szeretettel teltek. „Minden rendben” — gondoltam egészen addig, amíg íróasztalomra nem került a demenciát és a demens betegek hozzátartozóinak kihívásait ismertető anyag. A szöveg gondozása közben belém nyilallt a felismerés: édesanyám két éve ápolja édesapámat panasz és vakáció nélkül. Szomorú a hangja, amikor beszélünk. Nem is hív már, nem akar küzdelmeivel terhelni. Hangom kicsalogatja belőle a fájdalmakat. „Nem mehet így tovább! Tennem kell érte valamit!” — tért vissza lelkem ereje, és már fogtam is a telefont, hogy kikapcsolódni hívjam őt a következő hétvégére. Sok embernek még ez sem adatik meg, mégis van remény!

Azt hittem, én dolgozom a szöveggel. Kiderült: ő is munkálkodik az én életemen. Hatása nem merült ki csupán az édesanyámra vonatkozó felismerésekben, hanem elgondolkodtató beszélgetések sorozatát indította el barátaim körében és az önreflexió áldásos munkáját a saját életemben.

Tapasztalataimból kiindulva szeretettel ajánlom a marosvásárhelyi Teréz Anya Idősek Nappali Foglalkoztató Központjának e kiadványát minden demenciával élő beteg és hozzátartozója számára! Kívánom, hogy igaz történetei és tanításai reményt keltsenek és megoldási lehetőségeket nyújtsanak önöknek arra vonatkozóan, hogyan gondozhatnák újult erővel szeretteiket és önmagukat!

Orbán Júlia

A kiadvány ITT olvasható.

Megbomlik az ész, megmarad a lélek
Kiadó: Gyulafehérvári Caritas — Teréz Anya Idősek Nappali Foglalkoztató Központja
Támogató: Marosvásárhelyi Szociális Igazgatóság
Közreműködtek: Dr. Kiss Gabriella, Dr. Veress Albert, Cosma István, Kiss Gyöngyi, Szigyártó Andrienn
Riporter: Balázs Katalin
Szerkesztő-korrektor: Orbán Júlia
Arculattervezés: Sárkány Noémi
Nyomdai munkálatok: Gold Camileon
2021.

Letöltések