Știri

Toate regiunile

Un milion de stele pentru nevoiași

Gândul săptămânii, săptămâna al 20-lea

Mă surprinde mereu – nu atât de des, dar totuși se întâmplă – atunci când oamenii care trăiesc într-o relație iubitoare, fizic sunt apropiați, stau unul lângă celălalt, cu telefonul în mână, și își transmit urări prin Facebook.
Înțeleg că își asumă dragostea unul față de celălalt în public – și asta nu este o problemă, dar ceva nu e în regulă în acest tip de relație.
Dumnezeu vorbește cu mine personal – nu prin Facebook, ci în adâncul sufletului mei. Nu pentru că vrea să fie secretos cu mine, ci pentru că mesajul este total personal și personalizat: este doar pentru mine. Că trebuie să-l transmit mai departe după aceea – este cu totul o altă chestiune!
Dumnezeu ți se adresează personal, și această adresare se întâmplă într-o comuniune intimă. Cel care spune da chemării, spune da Vieții, și astfel a pornit pe calea fericirii. Exemplul Adormirii Maicii Domnului confirmă, de asemenea, acest lucru. Dumnezeu i se adresează personal, și Ea răspunde personal chemării. Ea nu răspândește în public acest lucru.

Gândul săptămânii, săptămâna a 19-lea

Am auzit zicala lui Karl Rahner, marele teolog și călugăr iezuit, de la multe persoane, nu citez la propriu: creștinul viitorului va fi „mistic”, cineva care l-a experimentat pe Dumnezeu, sau nu va fi creștin.
Aceasta este o afirmație clară: omul creștin nu este cel care aparține unei biserici creștine, ci unul care l-a întâlnit pe Dumnezeu și vrea să trăiască cu Dumnezeu în fiecare zi, vrea să umble cu El și este hrănit de Hristos, Pâinea vie.
Când trăiesc din El, nu eu Îl primesc pe El, ci El mă ridică și mă clădește în viața Lui. Cel care Îl alege în mod conștient pe Hristos în fiecare zi și se hrănește cu Hristos devine Hristos. Pâinea Vieții îl ține în viață și îl transformă...
Oamenii care se consideră experimentați spun adesea: din câine nu faci slănină. 
Am citit despre asta undeva și chiar cred: în împărăția cerurilor va fi slănină făcută doar din câini :) Afirmație plină de umor, dar acesta este ideea:

Gândul săptămânii, săptămâna a 18-a

Un bărbat stă trist pe bancă, un polițist trecător îl întreabă de ce este trist. Bărbatul relatează că bunicul său a murit acum câteva luni și i-a lăsat 100.000 de euro și câteva mașini. Polițistul se întreabă: ”Asta nu sună a cauză de tristețe”. ”Da, dar nu ați auzit încă întreaga poveste”, continuă bărbatul: ”luna trecută, unchiul meu mi-a lăsat 1.000.000 de euro ”. Polițistul clătină din cap: ”Nu înțeleg. Atunci de sunteți atât de nefericit? ” Bărbatul răspunde: ”Nimeni nu mi-a lăsat nimic în această lună”.
Serios vorbing, există oameni care sunt nemulțumiți de orice ar avea pentru că doresc întotdeauna doar să primească, să dețină.
După înmulțirea minunată a pâinii, oamenii Îl caută din nou pe Isus. Au fost plini și iar au înflămânzit.
Iisus transcende apoi mâncarea perisabilă și se numește Pâinea Vieții. Acest lucru înseamnă pentru mine că trebuie să merg dincolo de a obține și trebuie să învăț de la Maestrul meu să duc o viață ”gustoasă”.

Gândul săptămânii, săptămâna a 17-a

Într-o zi, părinții sunt surprinși să o vadă pe fiica lor de patru ani pozând în mijlocul camerei cu ramă mare de ochelari negri.
- Dar tu? Vrei să porți ochelari? - întreabă mama cu un zâmbet.
- Am deja rama! - ciripește fetița, - Trebuie să punem numai lentile. Dar nu orice fel de lentile sunt bune! Trebuie la fel ca cea pe care o are bunica!
- Nu va fi un pic cam tare pentru tine? - întreabă tatăl, gândindu-se la lentilele groase ca de sticlă de borcan ale bunicii mai degrabă nevăzătoare.
- Nu! Am nevoie de ochelari la fel ca ai bunicii! - insistă fetița, - Ea întotdeauna vede binele în toată lumea cu ele!
Aceasta este viziunea divină: să căutăm și să găsim binele din fiecare. Chiar și în cei în care nu există nicio urmă de bine.
Viziunea divină vede răul și binele din spatele lui.
Această viziune nu mai are nevoie de ochelari, pentru că vede clar. Și pe mine. Și pe alții. Pe toată lumea.
Prin urmare, NUMAI ȘI NUMAI ACEASTĂ VEDERE poate pronunța judecata.

Gândul săptămânii, săptămâna a 14-a

De-a lungul vieții am întâlnit oameni, despre care știu, că proclamă, afirmă ceva, dar ei nu trăiesc așa, nu sunt autentici.   
Cu siguranță acest lucru poate fi respingător și poate că am dreptate, dar trebuie să mă întreb:
Oare mă deranjează pentru că fac și eu des așa? Vreau binele, îl proclam și eu, dar simt în adâncul sufletului cât de des sunt departe de ceea ce proclam ...

Să am eu dreptate este mai important sau iubirea mea? Ce rost are adevărul meu, dacă iubirea nu crește în mine?
Când Isus învață în propriul său oraș, mulți se îndoiesc de El, deoarece cred că Îl cunosc: nu este oare acesta tâmplarul, fiul Mariei ... (Marcu 6,3)? Și sunt revoltați!
Ei cred că Îl cunosc pentru că Îl asociază cu rudele Sale și acesta este marele obstacol în a se apropia de El!
Da, ATUNCI, DOAR ATUNCI minunile încep în viața mea ...

Gândul săptămânii, săptămâna a 13-a

Poate mulți dintre noi cunoaștem povestea funambulului. Când oamenii se adună să vizioneze spectacolul lui artistic, el își întinde frânghia peste marea prăpastie și îi întreabă pe cei prezenți: - Credeți că voi împinge o roabă peste prăpastie? Oamenii răspund clar: - Sigur, credem, doar tu ești funambulul. – Bine, răspunde el, dar acum am o rugăminte: unul dintre voi să se așeze în roabă înainte să trecem peste prăpastie. Tăcerea este imensă, nu apare nimeni. Apoi, în sfârșit, apare un copil mic și urcă în roabă. După ce funambulul împinge roaba peste prăpastie, spectatorii îi întreabă pe copil: - Nu ți-a fost frică? - Cum să nu,  a răspuns, doar că funambulul este tatăl meu.
Aceasta este adevărata credință. Și copilul mic este speriat, dar știe că tatăl său este funambulul și nu își poate dori răul, nici peste prăpastie. În povestea de evanghelie, o femeie bolnavă de doisprezece ani se apropie de Isus și Îi atinge haina. Isus simte atingerea, deoarece puterea iese din el.

Gândul săptămânii, săptămâna a 12-a

Un alpinist și-a propus să cucerească un vârf de munte foarte înalt. După ce s-a  pregătit în mod corespunzător, a plecat singur, întrucât gloria dorea pentru el însuși.
A început să urce în zori, s-a cățărat toată ziua, și în loc să amenajeze un cort de noapte la un loc potrivit, a continuat tot să urce, până când întunericul s-a lăsat peste el. Era la doar câțiva metri distanță de vârf când a alunecat și a început să cadă în gol. A simțit apropierea morții, chiar și-a pierdut cunoștința pentru o vreme, după care a simțit strângerea frânghiei care îl ținea puternic în timp ce trupul îi atârna în aer ... Căderea s-a oprit, doar frânghia l-a ținut. Atunci a strigat după ajutor: Este cineva aici? În scurt timp a auzit o voce: Da, sunt aici, am fost întotdeauna cu tine și te-aș ajuta dacă mă lași. Voi face orice – promitea omul aflat în pericol. Apoi vocea a vorbit din nou: Bine, tot ce trebuie să faci este să tai frânghia care te ține captiv. Omul nostru a strigat din nou: Mai este cineva aici? ....

Gândul săptămânii, săptămâna a 11-a

„ Și spunea: Așa este împărăția lui Dumnezeu: ca un om care aruncă sămânța în pământ și fie că doarme, fie că se scoală, noaptea și ziua, sămânța răsare și crește, nici el nu știe cum... ” (Marcu 4,26-27)
Când uneori simt tristețe pentru oamenii despre care credeam că s-au îndepărtat de Dumnezeu, îmi aduc aminte de acei oameni despre care  presupusesem acest lucru anterior , însă la o conversație bună cu acești oameni mi-am dat seama cât de mult am greșit.. Sunt mult mai aproape de Dumnezeu decât credeam...
Da, sămânța divină este prezentă în noi toți, și crește în mod ascuns, invizibil. Dumnezeu crește sămânța în sufletul fiecărei persoane care colaborează cu El în tăcere. Căci, creșterea adevărată nu face zgomot, ci se realizează în liniște. Activitățile comunitare, instruirile, evenimentele ne pot ajuta într-o oarecare măsură , însă esența stă în relația dintre Semănătorul divin și mine. Această relație este construită și înfrumusețată în Liniște.

Gândul săptămânii, săptămâna Sfintei Treimi

Contemplând despre taina credinței Sfintei Treimi, îmi amintesc de exemplul unei stridii plutind în mare. Dacă această creatură se deschide un pic, oceanul pătrunde în ea. Cu cât se deschide mai bine, cu atât oceanul pătrunde mai mult. Când se deschide complet, oceanul o inundă de tot. Putem spune că stridia include oceanul? Sigur că nu. Mai mult, oceanul o include și o umple pe ea.
Credința creștină proclamă două adevăruri aparent contradictorii: un Dumnezeu care este atât de deasupra noastră încât ne este evaziv; și un Dumnezeu pe care-L putem vedea, atinge și îmbrățișa.
Chiar și secretul Sfântei Treimi se referă la acest lucru: Dumnezeu, ca Tatăl nostru iubitor, guvernează și îngrijește universul. Așa am învățat, este și adevărat, dar este prea general. Prin întruparea Fiului său, Iisus Hristos, El se apropie de noi: merge de la om la om.
Cu toate acestea, umanitatea este finită. De aceea vine Duhul Sfânt, care ne ajută să înțelegem Dumnezeul Sfântei Treimi...

Toate regiunile

Ce cred copiii despre abuz? Chestionar pentru a afla opiniile tinerilor între 13-17 ani

Gândul săptămânii, Rusalii

Cineva a auzit o bătaie puternică la fereastră. S-a apropiat și a văzut un fluture disperat care zbura spre interior, fugind de vrabia de afară. Vrăbiuța a crezut că poate prinde fluturele, dar nu a avut nicio șansă! Iar fluturele era în frică, paralizat de frică! 
De Paști, apostolii s-au ascuns și s-au temut, până când Hristos cel Înviat a apărut și a suflat Duhul Sfânt asupra lor. Apoi, puterea Duhului Sfânt i-a schimbat complet. Nu au înțeles, dar au simțit că erau paralizați, și dintr-o dată erau eliberați. Ei nu erau în elementul lor din cauza fricii. Acum ei sunt eliberați, bucuroși, VIUZI, proclamând Vestea Bună. Ei încă văd pericolul, așa cum au făcut-o și înainte, dar acum sunt purtați de Spiritul Curajului în loc de frică. Ei se depășesc pe ei înșiși, nu prin propriile forțe, ci prin conectarea la "Curentul", cu care merg mai departe împreună - ÎN COMUNITATE!
După cum spune teologul francez André Manaranche: "Credinciosul creștin este un om care se întinde întotdeauna mai departe decât îi ajunge pătura". 

Gândul săptămânii, săptămâna a 7-a a Paștelui – Înălțarea Domnului

Povestea de azi este despre un sportiv, al cărui tată era nevăzător. Ei aveau o relație foarte bună, care era consolidată și înfrumusețată prin discuții sincere și profunde. Dar, din păcate, tatăl moare.
Băiatul îi cere antrenorului său să-l includă în prima echipă în următorul meci important. Până atunci, el nu jucase niciodată în prima echipă, deoarece antrenorul nu-l considerase suficient de pregătit. Cu toate acestea, băiatul îi promite antrenorului că nu va regreta o astfel de decizie.
Este inclus în meciul important și băiatul joacă de parcă ar fi fost altă persoană. Echipa câștigă și, plin de admirație, antrenorul află că motivația copilului de a juca atât de bine se datorează faptului că fusese pentru prima dată când tatăl său îl urmărise „de sus”. Fiind nevăzător, tatăl său nu reușise niciodată să-l vadă cu adevărat jucând.
Ce minunat ar fi să ne jucăm astfel viața pământească.

Gândul săptămânii, săptămâna a 6-a a Paștelui

În urmă cu câțiva ani am intrat în contact cu un bărbat care m-a abordat cu prietenie. Apoi, treptat, mi-am dat seama că, de fapt, el  nu făcea acest lucru în mod gratuit, în schimb avân multe „așteptări”.
Dacă aș fi acceptat această atitudine, m-aș fi transformat cu siguranță în servitorul său. Cel care joacă un rol mai important în societate are aparenta tendință de a-i ajuta să se ,,ridice,, și pe alții, doar că nu în mod absolut dezinteresat. Sub pretextul prieteniei, al mărinimiei, acesta își adună  de fapt  servitori, oameni care să îl slujească.
Isus vrea prieteni și nu sclavi! El vrea să mă ridice coborându-se El însuși complet la nivelul meu și, aliniindu-se cu mine, mă apropie de Dumnezeu.
Condiția cunoașterii adevărate a lui Dumnezeu este prietenia sinceră cu Isus. Pot să mă apropii de Dumnezeu, de Tatăl Ceresc, prin prietenia lui Isus, pentru că El ne arată adevărata față...

Gândul săptămânii, săptămâna a 5-a a Paștelui

Am citit că odată Maica Tereza a cerut o audiență Papei Ioan Paul al II-lea pentru a discuta despre o problemă caritabilă importantă. În drum spre Vatican, Maica Tereza a văzut pe stradă o persoană grav bolnavă, întinsă pe jos. S-a dus la bolnav, l-a luat de mână, i-a șters fața și s-a rugat alături de el mult timp. Surorile care o însoțeau pe Maica Tereza au devenit puțin nervoase și au avertizat-o că va întârzia la întâlnirea cu papa. Maica Tereza le-a dat surorilor următorul răspuns: ‘Mergeți voi în locul meu și discutați problema. Spuneți-i papei să nu se supere, dar eu sunt cu Hristos.'
Isus se numește viță, iar pe discipolii săi mlădițe, ceea ce exprimă unitatea dintre Isus și cei ce Îl urmează. Mlădița se dezvoltă și rodește doar atunci când rămâne pe viță.
Vița nu este vizibilă pentru că este în pământ, mlădițele însă sunt vizibile pentru că sunt deasupra solului. Acest lucru poate da imaginea înșelătoare că nu există viță, ci doar mlădițe. Pe Isus nu-L întâlnim pe stradă...